Zimski sapun

zimski sapun

U zimskim danima odlučila sam napraviti sapun od mirisnih zimskih namirnica. Inspiracija mi je bila naranča, cimet, klinčić. Sama pomisao na takav mirisni sapun pruža vam posebnu ugodu. Jednostavno nisam mogla odoljeti, a da to ne probam. Unutarnji, smeđi dio sapuna sadrži cimet, a cijeli sapun je na bazi soka od naranče.

Sastojci

Potrebne sastojke možete lako izračunati i prilagoditi. Pročitajte člank "Izračun sastojaka".

  • 500 g maslinovog ulja
  • 400 g masti
  • 115,19 g NaOH
  • 297 g procijeđenog soka od naranče
  • 5 ml eteričnog ulja naranče ili limuna
  • 5 ml eteričnog klinčića
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • 1,5 šećera

popust: 7%

 

Također sam htjela isprobati svinjsku mast u sapunu. Svinjska mast je jeftina, lako dostupna masnoća i proizvodi pjenušavi, svijetli komad sapuna. Mora se kombinirati s biljnim uljima zbog toga što ne njeguje kožu, ali je zato odlična za sapun u svrhu pranja rublja. Bez dodataka drugih ulja nastaje mekan sapun koji ne djeluje u hladnoj vodi. Preporučljivo je staviti do 70% u odnosu na ukupnu količinu ulja. Svinjska mast je prava zimska namirnica i zato mi se savršeno uklopila u ovaj recept sapuna.

 

Postupak je jednostavan, sastojci su relativno jeftini, ali rezultat je nemjerljivo zadovoljstvo. Prilikom izrade ovog sapuna koristila sam pravokutni drveni kalup. Vidi članak pravokutni kalup.  Za postupak izrade slijedite općeniti postupak izrade sapuna opisan u članku: postupak izrade sapuna.

Najprije izvažete i pripremite sve sastojke. Umjesto destilirane vode koristite cijeđeni sok od naranče. Kada dodate sodu u cijeđeni sok dobivate prekrasnu narančastu boju smjese. Kada dođete do trenutka da sapunska smjesa pređe "u trag", odvojite manju količinu smjese i u nju pomiješajte cimet. Kod ovog sapuna ne morate previše žuriti jer mast i maslinovo ulje daju mekan sapun koji se sporo stvrdnjava. Svijetlu smjesu izlijete u kalup i po sredini svijetle smjese ulijete tamniju smjesu na bazi cimeta. Ulijevate polako, pazeći da se mlaz ne prekida. Dobit ćete sapun koji u presjeku izgleda kao na gornjoj slici.

 

Miris koji paše u ovaj sapun je naravno neki od citrusnih mirisa. Citrusni mirisi lako hlape i nestaju, pa je dobro upotrijebiti neki fiksator mirisa. Domaće sredstvo koje može poslužiti kao fiksator mirisa je običan, konzumni šećer. Otprilike se koristi 2 žličice šećera na 1 kg ulja. Šećer koristite tako da odvadite par žličica od predviđene destilirane vode (soka od naranče) i u toj tekućini otopite šećer. Otopljeni šećer dodajete u trag, odnosno u istom momentu kada se dodaju boje i mirisi.

Osim citrusnog mirisa dobro je dodati neki miris donje ili srednje note koji će ustabiliti cjelokupni mirisni dojam. Upravo zato sam dodala miris klinčića. Više o teoriji i sastavljanju mirisa vidi u članku o mirisima.

Nakone cijeđenja naranče ostale su kore koje sam postrugala i time posula gornju površinu sapuna. Sapun je ispao prava zimska, mirisna idila.

05.11.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)gogily, nema nikakvih posebnih zahtijeva na svinjsku mast. Svejedno je gdje je kupite.

Ja sam početnik, pa me zanima da li se svinjska mast za sapune može kupiti u mesnicama i dućanima ili se mora tražiti baš čista domaća mast?

dada, još do sada nisam koristila vosak u receptima, ali ću uskoro probati. Vosak ima svoj SAP faktor i koristi se kao i ostale masnoće. Daje tvrd sapun što se meni osobno više sviđa. Probajte se poigrati. Javite kako je ispalo!

Dali se pčelinji vosak može koristiti za izradu sapuna i sa čime mislite da se najbolje slaže u receptu

Ne bih znala od kuda je taj bijeli trag. Ako ništa ne smrdi i nije užegnuto, onda je sve dobro.

Koristila sam svinjsku mast,maslinovo ulje(neko domaće koje sam kupila na moru). A kako da riješim ovaj bijeli trag koji se pojavio?

Taj sapun bi trebao biti mekan i ne bi se trebao brzo stvrdnjavati. Tako je bar bilo kod mene. Sve vam ovisi o masnoćama koje ste koristili. Bez obzira na sve, čini mi se da je sve uredu. Ako sapun nije užegnuo, sve je uredu!

Da se nadovežem na ovo prethodno,jesam li možda predugo miksala pa da mi je zato bilo tako gusto kod izljevanja. E da i moji sapuni nisu bijeli nego su nekakvi žućkasto-krem. Ja nisam pravila onaj dio s cimetom jer mi je to bilo malo komplicirano za prvi put.

Prije deset dana sam pokušala napraviti ovaj sapun,ujedno je to bio i moj prvi pokušaj.Kada sam ga izlijevala bio je jako gust,sipala sam ga u male silikonske kalupiće,a ostatak sam isipala u plastičnu kutiju od sladoleda. Nakon 24h je bio super stisnut kao kamen i bez problema sam ga izvadila iz kalupa samo što ovaj veliki komad kod pokušaja rezanja je počeo pucati,pa sam pokušala sa žicom za kolače pa je bilo malo bolje.Sada nakon 10 dana na sapunčićima se pojavila bijela boja i neizgledaju baš lijepo šta da radim s njima i hoće li oni biti ok za uporabu?

da li je iko pravio sapun sa propolisom i u kojoj fazi se dodaje propolis

naravno, za sve!

ovo je divno,kao i svi recepti!Da li koristite te sapune za cijelo tijelo ili samo za ruke?

Prekrasno! Pojela bih ga, izgleda kao kolač!

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/10