Zimski sapun

zimski sapun

U zimskim danima odlučila sam napraviti sapun od mirisnih zimskih namirnica. Inspiracija mi je bila naranča, cimet, klinčić. Sama pomisao na takav mirisni sapun pruža vam posebnu ugodu. Jednostavno nisam mogla odoljeti, a da to ne probam. Unutarnji, smeđi dio sapuna sadrži cimet, a cijeli sapun je na bazi soka od naranče.

Sastojci

Potrebne sastojke možete lako izračunati i prilagoditi. Pročitajte člank "Izračun sastojaka".

  • 500 g maslinovog ulja
  • 400 g masti
  • 115,19 g NaOH
  • 297 g procijeđenog soka od naranče
  • 5 ml eteričnog ulja naranče ili limuna
  • 5 ml eteričnog klinčića
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • 1,5 šećera

popust: 7%

 

Također sam htjela isprobati svinjsku mast u sapunu. Svinjska mast je jeftina, lako dostupna masnoća i proizvodi pjenušavi, svijetli komad sapuna. Mora se kombinirati s biljnim uljima zbog toga što ne njeguje kožu, ali je zato odlična za sapun u svrhu pranja rublja. Bez dodataka drugih ulja nastaje mekan sapun koji ne djeluje u hladnoj vodi. Preporučljivo je staviti do 70% u odnosu na ukupnu količinu ulja. Svinjska mast je prava zimska namirnica i zato mi se savršeno uklopila u ovaj recept sapuna.

 

Postupak je jednostavan, sastojci su relativno jeftini, ali rezultat je nemjerljivo zadovoljstvo. Prilikom izrade ovog sapuna koristila sam pravokutni drveni kalup. Vidi članak pravokutni kalup.  Za postupak izrade slijedite općeniti postupak izrade sapuna opisan u članku: postupak izrade sapuna.

Najprije izvažete i pripremite sve sastojke. Umjesto destilirane vode koristite cijeđeni sok od naranče. Kada dodate sodu u cijeđeni sok dobivate prekrasnu narančastu boju smjese. Kada dođete do trenutka da sapunska smjesa pređe "u trag", odvojite manju količinu smjese i u nju pomiješajte cimet. Kod ovog sapuna ne morate previše žuriti jer mast i maslinovo ulje daju mekan sapun koji se sporo stvrdnjava. Svijetlu smjesu izlijete u kalup i po sredini svijetle smjese ulijete tamniju smjesu na bazi cimeta. Ulijevate polako, pazeći da se mlaz ne prekida. Dobit ćete sapun koji u presjeku izgleda kao na gornjoj slici.

 

Miris koji paše u ovaj sapun je naravno neki od citrusnih mirisa. Citrusni mirisi lako hlape i nestaju, pa je dobro upotrijebiti neki fiksator mirisa. Domaće sredstvo koje može poslužiti kao fiksator mirisa je običan, konzumni šećer. Otprilike se koristi 2 žličice šećera na 1 kg ulja. Šećer koristite tako da odvadite par žličica od predviđene destilirane vode (soka od naranče) i u toj tekućini otopite šećer. Otopljeni šećer dodajete u trag, odnosno u istom momentu kada se dodaju boje i mirisi.

Osim citrusnog mirisa dobro je dodati neki miris donje ili srednje note koji će ustabiliti cjelokupni mirisni dojam. Upravo zato sam dodala miris klinčića. Više o teoriji i sastavljanju mirisa vidi u članku o mirisima.

Nakone cijeđenja naranče ostale su kore koje sam postrugala i time posula gornju površinu sapuna. Sapun je ispao prava zimska, mirisna idila.

Piše: Sunčica P.