Vodenjaci

vodenjaci

Vodenjaci su specijalitet iz seoskog dijela okolice Zagreba. Ako zalutate na poljoprivredne sajmove, često ćete naići na ovu slasticu. Ovaj recept me potpuno osvojio. Okus je odličan i izuzetno mi paše, sadrži mali broj namirnica, a najoriginalniji dio je izvedba: tijesto se umijesi u loptu, zamota u krpu, potopi u vodu i čeka se dok ne ispliva. Toliko originalno da naprosto uživate radeći ovaj kolač.

U brašno stavite malo soli (pola žličice) i žlicu šećera. Za čašu sam koristila veliku čašu od vrhnja (to je ona od 500 g). Od takve količine ispale su mi dvije velike tepsije. Najprije utrljate mast u brašno. Mora biti maksimalno homogenizirano što znači da ćete to raditi barem 15 minuta. Ako koristite svježi kvasac onda ga priredite klasično: malo mlakog mlijeka, po žlica šećera i brašna. Ako pak koristite suhi kvasac, prethodno ga izmiješajte u malo brašna i dodajte u smjesu. Osim kvasca u smjesu dodajete 3 žumanjka. Vjerojatno će sve još biti pretvrdo i rasipat će se. Zato dodajete vrhnje, ali ako ga nemate, bit će dobro i mlijeko. Tijesto dobro zamijesite. Ovo tijesto treba malo tvrđe zamijesiti. Ali nemojte se uzrujavati. Kako god ga zamijesili, ništa mu neće biti u vodi. Loptu od tijesta zamotajte u krpu ili platnenu vrećicu (sada ih barem na veliko prodaju) i sve potopite u hladnu vodu u sudoper. Kugla će potonuti. Međutim, otprilike za sat i pol će se prevrnuti i isplivati.sudoper Tijesto zatim razvaljate na otprilike pola centimetra debljine. Ne smije biti predebelo jer će se to tijesto još dizati. Režete kvadrate (10 cm x 10 cm), u centar stavljate pola žlice nadjeva, presavijete u trokut i počevši od duže stranice rolate u kiflu. Pri tome malo fiksirate krajeve da nadjev ne curi. Stavljate odmah peći bez ikakvog premazivanja. Pecite 20 minuta na klasičnoj temperaturi od 180 C. Vruće ih uvaljate u štaub šećer pomiješan s vanilin šećerom. Tijesto ispadne hrskavo, puna su osta okusa...Što je najbolje, odlični su i idućih dana. Nije slučaj kao kod kiflica da su fini samo kad su topli.

Meni je ova vrsta tijesta apsolutno po ukusu. Ne moram spominjati kako su istraživanja pokazala da je životinjska prirodna mast zapravo izuzetno zdrava masnoća. Tu postoji i još jedan bitan faktor: cijena. Definitivno je doba kad se treba vratiti na kuhanje s masti i naravno kolače s masti. Ljudi, to je zdravo i jeftino. Vodenjaci pokazuju kako su naši preci znali uživati u ukusnom i zdravom. Kako su se samo sjetili tijesto potopiti u hladnu vodu...Posebnost izvedbe dala je i poseban i izuzetan doprinos u okusu. U ovome ćete zbilja uživati...

Sastojci

Tijesto
  • 4 šalice oštrog brašna
  • malo soli
  • 1 žlica šećera
  • 1,5 šalica masti
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 3 žumanjka
  • kvasac
  • štaub i vanilin za posipavanje
Nadjev
  • 25 dkg oraha
  • 3 - 4 žlice šećera
  • malo mlijeka

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15