cvijeće zimiVeljača

Ukrasni vrt

Prorijedite ukrasno grmlje, orežite živicu i nastavite s radovima koje niste stigli završiti u siječnju. Kad je topliji dan, pregledajte trajnice koje ste zasadili u jesen. Biljke koje previše vire iz tla pritisnite kako se ne bi sasušile. Kad je sunčani dan, ako imate drvenu ogradu, sjenicu ili okvire za penjačice, pređite sa sredstvom za zaštitu drveta. Ovo je važno da obavite dok su biljke u blizini u stanju mirovanja. Tada još ne postoji opasnost od oštećenja tih biljaka. Čim se tlo odmrzne trebate saditi listopadno grmlje i ruže. Veća stabla presadite s korijenovim grumenom, sa što manjim oštećenjem grude korijena.

Povrtnjak

Izradite plan uzgoja. Na svaku predviđenu gredicu, odredite pretkulturu, glavnu kulturu i postkulturu. Ispitajte klijavost sjemena te utvrdite da li je sposobno za klijanje. Naručite sjeme za povrće. U klijalište krajem mjeseca izvršite prvu sjetvu, odnosno zasadite salatu, korabicu i druge vrste. Rane vrste povrća posijte u posudice uz prozor i pikirajte sljedeći mjesec ispod folije ili stakla.

Voćnjak

Veljača je krajnje vrijeme za rezidbu bobičastog voća, jer će tako ranije potjerati. Nastavite i završite prorjeđivanje krošanja starijih voćaka. Rane od pile, koje su veće od promjera kovanice od 5 kuna, premažite sredstvom za zarastanje rana. Sada je također i vrijeme za rezidbu mladih voćaka. Na južnu stranu stabala postavite dasku, odnosno premažite stabla vapnom a to je zaštita od pucanja kore. Razbacajte gnojivo, dodajte kompost ili stajski gnoj.

Berba i sijanje u zatvorenom prostoru:

Berba: matovilac, poriluk, mrkva, hren, ako nema snijega i ako tlo nije smrznuto.

Sijanje (u zatvorenom prostoru): kupus rani, kelj rani, cvjetača rana, brokula, korabica rana, salata, rajčica, paprika, patlidžan, blitva, peršin

01.02.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/23