Kolovoz

rajčice

Ukrasni vrt

Povoljno je vrijeme za rezidbu crnogoričnih živica - tuja i smreka. Živice od listopadnog drveća, koje su rezane početkom lipnja, rezati još jednom. Pikirati dvogodišnje cvijeće na gredice na otvoreno, kako bismo u rujnu i listopadu imali snažne biljke. Saditi bijele i druge vrste ljiljana. Od sredine mjeseca pravo je vrijeme za sadnju crnogorice. Poslije ljetne vrućine ponovno sijati travnjak. Njegovane površine sada treba gnojiti.

Povrtnjak

Početkom mjeseca sijati bijeli mladi luk odnosno presaditi onaj koji je posijan u srpnju. Sijati zimsku rotkvu, matovilac i špinat. U ovo vrijeme se može posaditi još i zimska endivija te salata glavatica i korabica. Pazite na pojavu gusjenica kupusnog bijelca i druge vrste gusjenica. Ako ih nema mnogo samo ih skupite.

U srpnju posijane mrkve, komorač, ciklu i kineski kupus razrijedite na dovoljne razmake. Ako ide na godišnji odmor očistite vrt od korova kako ne bi cvjetao i osjemenio se dok ste odsutni.

Voćnjak

Berite rane sorte jabuka i krušaka. Orežite višnje nakon berbe, osobito je to važno kod maraske, pošto ova sorta uglavnom rađa na jednogodišnjem drvu. Povoljno je vrijeme za rezidbu ribizla i ogrozda. Kod malina uklonite stare izdanke a mlade prorijedite. Mlade izdanke kupina pričvrstite na žice špalira i skratite ih. Po mogućnosti početkom mjeseca jagode s jakim korijenom prenesite na nove gredice.

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, rotkvica, grah mahunar, krastavci, tikvice, luk mladi luk, češnjak, korabica kasna, salata, rajčica paprika, patlidžan, poriluk, blitva.

Sijanje na gredice: špinat, salata zimska, luk, matovilac

Sadnja: korabica kasna, salata, poriluk, mladi luk

01.08.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 2.67 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/11