Rujan

šljiva bistrica

Ukrasni vrt

U ovo doba je već moguća pojava i prvog noćnog mraza. Ako se neke noći pojavio mraz i uništio ljetno cvijeće, na njegovo mjesto možemo saditi dvogodišnje cvijeće kao što su maćuhice, potočnice, bradati klinčić i slično.

Sadite trajnice, ali prije toga potrebno je temeljito pripremiti tlo. To znači ukloniti trajni korov kao što je pirika a tlo je dobro poboljšati kompostnom zemljom ili drugim organskim tvarima. Nakon povratka s odmora uklonite korov kako ne bi procvjetao. Povoljno je vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća. Sadite lukovice cvijeća otpornog na zimu. Sada je vrijeme da prema potrebi ponovite sjetvu travnjaka.

Povrtnjak

Početkom mjeseca je krajnje vrijeme za sadnju matovilca, a sredinom rujna možete sijati špinat za ranoproljetnu berbu. Kod kelja pupčara, ukoliko se nisu počeli stvarati mali pupovi, otkinite krajnji pupoljak. Krajem mjeseca sadite zimsku salatu glavaticu. Prije pojave prvih hladnijih noći berite krastavce, rajčicu, papriku, tikve, tikvice te ih skladištite na pogodno mjesto. Zelene rajčice pustite da sazriju na sobnoj temperaturi, svjetlost im nije potrebna. Sada je vrijeme za berbu endivije i drugih vrsta povrća.

Voćnjak

Kod kasnih sorti jezgričastog voća možete vršiti eventualno posljednje prskanje protiv bolesti skladištenja nekim organskim sredstvom protiv gljivica. Berba mora biti brižljiva jer samo zdrave plodove možemo sačuvati. Sad je i pravo vrijeme da pripremite prostorije u kojima ćete čuvati voće i povrće. Rujan je i vrijeme za posljednju gnojidbu jagoda. Također u ovo doba možete početi pripremati jesensku sadnju, ako je potrebno već sad naručite sadnice za jesen. U rujnu je vrijeme kad dozrijevaju neke vrste krušaka, npr. "Viljamovka", "Boskova bočica", i "Avranška" a kod šljiva to je prije svega domaća bistrica.

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, rotkvica, grah mahunar, krastavci, tikvice, kasni kupus,, kasni kelj, kasna cvjetača, korabica kasna, radič, salata, rajčica paprika, patlidžan, poriluk, blitva.

Sijanje na gredice: špinat, matovilac, salata, blitva

Sadnja: salata zimska, luk, češnjak, mladi luk

02.09.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Uskoro mozemo ocekivati najezdu krtica zato se moramo pripremiti da steta u nasem vrtu bude sto manja.

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/12