Ožujak

visibaba

Ukrasni vrt

Zaštitu od zime ostavite na trajnicama, ružama i rododendronima. Čim ruže potjeraju sklonite zaštitu, razgrnite biljke, pognojite i orežite. Početak mjeseca je doba kad je potrebno pognojiti lukovičasto bilje - tulipane, narcise i sl. Kod gnojenja trebate voditi računa da gnojivo ne dospije u proreze listova. To bi izazvalo opekline. Organsko ili mineralno gnojivo nanosite između trajnica. Tlo je potrebno rahliti i dodavati organske tvari kao što je zreo stajski gnoj i kompost. Početak ožujka ja vrijeme za sadnju stabala.

Povrtnjak

Vrijeme je za uzgoj mladih biljaka u klijalištu, malom stakleniku ili ispod folije. Ako nije moguće grijanje, onda je bolje posijati ih na sobni prozor i pikirati mlade biljčice ispod stakla ili folije. Sredinom mjeseca možete saditi ispod tunela od folije ili u stakleniku koji se ne zagrijava sljedeće povrće: salatu, korabicu, rotkvu, odnosno možete sijati: rotkvice i vrtnu grbicu. Krajem mjeseca moguća je sjetva na otvorenom i to: luk, peršin, rotkvice, mrkve. Biljčice koje su iznikle na otvorenom prekrijte folijom ili zaštitnom mrežicom. Prije sjetve provedite osnovnu gnojidbu a kasnije dodajte glavna gnojiva.

Voćnjak

Nastavite rezidbu voćaka, prije svega drveća koje je posađeno u jesen. Zasadite nove biljke, jabuke i kruške sadite u obliku vretena. Ožujak je povoljno vrijeme i za sadnju marelice, breskve, oraha, malina, kupina, ogrozda i ribiza. Iza južne strane kuće sada možete saditi i lozu. Ako je potrebno ponovite premazivanje stabala vapnom s južne strane.

Berba i sijanje u zatvorenom prostoru:

Berba: mrkva, korijen peršina, matovilac, poriluk, mladi luk

Sijanje u zatvorenom prostoru: kupus rani, kelj rani, cvjetača rana, brokula, korabica rana, cleler, salata, rajčica, paprika, patlidžan, blitva, peršin, poriluk, grašak, mladi luk, blitva

Sijanje na gredice (na otvorenom): mrkva, peršin, pastrnjak, rotkva, rotkvica, špinat, bob, grašak

Sadnja: luk, češnjak, krumpir, salata

01.03.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/10