Prosinac

Ukrasni vrt

Sada je vrijeme za zimsku zaštitu ruža. Njih možete zaštititi smrekinim granama. Visoke ruže na gredicama režite na visinu koljena, kako bismo dobili bolju zimsku sliku vrta. Konačnu rezidbu obavite tek u proljeće.

Pomladite stare živice koje su ogoljene u donjim dijelovima, ovo se odnosi samo na listopadne živice.

Prorijedite starije ukrasne grmove ali vodite računa da zadrže prirodan oblik rasta. Početkom mjeseca režite grane i stavljajte ih u vazu.

prosinac

Povrtnjak

Na klijalište gdje je posijan matovilac staviti prozorčić odnosno napravite tunel od folije kako bismo ga mogli brati i kada pada snijeg. Aričoke ogradite lišćem ili stajskim gnojem. Zimsku zelenu salatu prekrite smrekinim granama ako očekujemo hladnoću bez snijega. Kelj je ukusniji nakon što je podnio malo mraza. S kelja pupčara uberite "ružice" i spremite ih z zamrzivač ili zasadite u blizini kuće gdje će biti zaštićen. Ne uklanjajte mu listove.

Iskopajte busene vlasca, ostavite ih da stoje na otvorenom nekolliko dana te ih posadite i stavite na prozor. Grbicu posijeati u sobi u plitke sandučiće.

Voćnjak

Prorijedite krošnje starijih voćaka, pritom premažite veće rane. Pri temperaturama ispod -5°C ne vršite rezidbu. Voćke koje nas nisu zadovoljile svojim urodom, pripremite za cijepljenje u proljeće. Režite grančice za cijepljenje. Tlo oko voćaka prekrite stajskim gnojem ili kompostom, ali ostavite slobodan jedan dio tla oko stabla, širine šake, zbog opasnosti od miševa. Provjerite zaštitu od divljači, kod mladih stabala stavite žičane navlake.

Berba

Berba: matovilac, poriluk, mrkva, kroijen peršina, endivija

02.12.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/21