Siječanj

Ukrasni vrt

Vrijedne grmove i stabla potrebno je otresti ako ih je prekrio jaki snijeg. To je potrebno zbog sprečavanja pucanja grana. Prorijedite ukrasne grmove i pri tome odrežite preguste grane ili ih skratite do mladih izdanaka. Živice listopadnog drveća koje su postale previsoke ili preširoke, orežite do starih grana - pomladite. Sa starijih stabala odrežite trule i lomljive grane.

Živice uzduž prometnih ulica zaštitite od soli stavljanjem slamnatih prostirki ili sličnog materijala.

siječanj u voćnjaku

Povrtnjak

Napravite plan uzgoja, pri tome uzmite u obzir iskustvo iz proteklih godina. Planirajte manje vrsta koje ste imali u izobilju i obrnuto. Po potrebi popravite vrtni alat ili ga zamijenite novima. Očistite vrtne alatke i premažite ih nauljenom krpom. Posađene busenove vlasca odnosno korijen peršina stavite na prozor sobe kako bi potjerali. Potrebno ih je obilato zalijevati. Vrtnu grbicu posijati u kovčežiće, odnosno upotrijebite pakiranje za brzo nicanje. Kad je vrijeme toplo otvorite trap, odnosno klijalište i izvadite spremljeno povrće koje nam je potrebno za nekoliko sljedećih dana.

Voćnjak

Nastavite s prorjeđivanjem krošnji starijeg drveća. Odstranite bolesne, suhe i preguste grane. Kod drveća koje treba cijepiti, skratite krošnju za dvije trećine. Grančice za cijepljenje odrežite i stavite u hladan podrum, odnosno zabodite uz sjevernu stranu kuće. Pregledajte uskladišteno voće i uklonite trule plodove.

Berba

Berba: matovilac, poriluk, mrkva, korijen peršina, ako tlo nije smrznuto

01.01.2019.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/21