Svibanj

vrt u svibnju

Ukrasni vrt

I dalje je povoljno vrijeme za sadnju crnogoričnog drveća, rododendrona i azaleje. Rododendrone i azaleje treba gnojiti a nakon cvjetanja uklonite ocvale dijelove. Ruže koje su posađene treba razgrnuti i odrezati divlje izboje na mjestu nastajanja. Otklonit uvele dijelove tulipana i narcisa jer stvaranje sjemena uzima snagu. Također isto je potrebno provesti i kod jorgovana i drugih biljaka. Sadite dalije i gladiole. Travnjak je potrebno redovito kositi i gnojiti a ako je suša i zalijevati. Prema potrebni možete i sijati travnjak.

Poslije sredine mjeseca sadite na otvoreno jednogodišnje cvijeće osjetljivo na mraz.

Povrtnjak

U prvoj polovici svibnja sijte krastavce a sredinom mjeseca grmoliki i obični grah. U posljednjoj trećini svibnja saditi rajčicu, papriku, krastavce, tikvice, dinje, patlidžane, kukuruz šećerac, artičoke, kardu i novozelandski špinat. Različite vrste potrebno je držati ispod folije ili u stakleniku. Pregusto posijano povrće kao mrkvu, peršin, crni korijen, luk, rotkvice, prorijedite poslije nicanja. Sadite poriluk, celer za izbjeljivanje i korjenasti celer. Slijedi sadnja salate glavatice i salate kristalke.

Voćnjak

Pri bogatom stvaranju plodova još jednom izvršite gnojenje. Otvoreno tlo ispod stabala voćaka i grmlja bobičastog voća prekrite slamom ili travom od košnje. Ako je suša zalijevajte. U redove s jagodama stavljajte slamu. Jagode koje su najviše rodile obilježite i od njih napravite nove biljke. Prskajte poslije cvjetanja - protiv gljivičnih oboljenja. Sredstva protiv insekata koristite samo kod većih napada.

Berba, sijanje i sadnja:

Berba: rotkvica, špinat, bob, grašak, korabica rana, salata, mladi luk, blitva

Sijanje na gredice: cikla, rotkvica, grah mahunar, krastavci, tikvice, kupus kasni, kelj kasni, kelj pupčar, cvjetača kasna, brokula, korabica kasna, poriluk, mladi luk, salata, blitva, mrkva, peršin

Sadnja: celer, salata, rajčica, paprika, patlidžan, poriluk, mladi luk, blitva

01.05.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/12