Srpanj

Ukrasni vrt

U prvoj polovici srpnja još je dovoljno vremena za sjetvu dvogodišnjeg cvijeća kao što je maćuhica, potočnica, šeboj, zvončić, bradati klinčić, sljez, pustikara itd. Redovito režite sve uvele dijelove kod ruža, trajnica i ljetnog cvijeća velikih cvjetova, jer stvaranje sjemena onemogućava daljnje bogato cvjetanje.

Pazite na oboljenja ruža - zvjezdasta pjegavost i pepelnica te ih suzbijajte kod prvih znakova, a biljne uši samo pri jačem napadu.

Povrtnjak

Najkasnije početkom srpnja sijte na mjestu u vrtu vrijednu cikorijsku salatu koju je kasnije potrebno prorijediti. Slobodne gredice ponovno popunite i prorijedite. Sada se siju rotkvice, rotkve, rane vrste mrkve a krajem mjeseca mladi luk i kineski kupus. Dalje se sade zimska endivija, salata glavatica, cvjetača, korabica, cikla, komorač. Vrijeme je za glavno gnojenje za kulture koje ostaju dulje vrijeme na gredicama: rajčice, krastavci, celer, vrste zelja. Poriluk je potrebno zagrnuti. Uklanjajte zaperke na rajčici i donja 2 do 3 lista a preostale listove je potrebno čuvati ako ih nije napala trulež.

Voćnjak

Višnje koje ćemo odmah upotrijebiti potrebno je brati bez peteljke, inače rezati s peteljkama. Vrijeme je za ljetnu rezidbu prije svega kod malih voćaka s vretenastim oblikom krošnje i na mladom drveću. Potrebna je njega tla i suzbijanje korova nakon berbe jagoda. U ovo vrijeme dobivaju se mlade biljke kod jagoda. Jagode je potrebno gnojiti ako na gredici ostaju još jednu godinu.

vrt u srpnju

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, rotkvica, bob, grašak, kupus rani, rani kelj, rana cvjetača, rana korabica, salata, mladi luk, poriluk, blitva

Sijanje na gredice: kasna korabica, rotkvica, grah mahunar, salata, mladi luk, poriluk, endivija, peršin

Sadnja: kasni kupus, kasni kelj, korabica kasna, salata, poriluk, mladi luk, blitva, radič

03.07.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/5