Tinktura od maslačka

Lijek. Cijela biljka liječi (vidi članak). Dostupan skoro cijelog proljeća i ljeta, korov u vrtu, voli kisela tla. Maslačak je znak kiselog tla. Cijela biljka je jestiva i ljekovita, uglavnom je diuretik, što znači da izvlači višak vode iz tkiva. Korijen kombiniram s listom kad kuham čaj, cvijet je zanimljiv onima koji rade med ili sirup protiv kašlja. Za mene je to previše šećera. Zbog toga sam prekrasan, žuti cvijet iskoristila za tinkturu, zajedno s lišćem i korijenom. Izradit ću i macerat cvjetova u ekstra djevičanskom kokosovom ulju, bit će to sirovina za izradu kreme ili maslaca za njegu kože.

 

Tinktura je odlična zamjena za čaj, ne treba se kuhati svaki dan, dovoljno je uzeti određenu količinu dva puta dnevno. Ne želite li uzimati alkohol, tinkturu ukapate u vrući čaj, alkohol će ishlapiti. Kupujete li gotovu tinkturu (ekstrakt), platit ćete oko 90 kn, za 0,5 dl u bočici. Ako izrađujete sami, trebate rakiju tropicu ili jestivi alkohol i besplatnu biljku kamo god se okrenete.

 

Tvornički proizvedene tinkture ili ekstrakti moraju imati točno navedene količine bilja u mg na 1 ml alkohola. Kod domaće izrade to nije moguće odrediti, također je postotak alkohola u rakiji tropici otprilike 40%, jedino ako kupite alkohol određenog postotka. Uzima se vrlo mala količina ujutro i navečer, ja uzimam 1 ml ujutro i 1 ml navečer. U broju kapi otprilike 25. Ako je na kapaljki označen 1 ml, ne treba brojati kapi svaki put.

tinktura maslačka

Djelovanje tinkture

Maslačak korijen pomaže kod jetrenih, bubrežnih i žučnih problema. Maslačak list je odličan diuretik. Podiže imunitet, pojačava metabolizam, pomaže kod reume i artritisa, kašlja i prehlade, pomaže kod mršavljenja i uklanjanja celulita, naravno, kad čisti krv. Pomaže kod ekcema i lišajeva. Zbog svoje gorčine potiče žuč na rad pa je odlična pomoć ljudima s lijenom žuči. Koliko pomaže u otapanju već postojećih žučnih kamenaca, nemam iskustva. Imala sam bubrežne kamence i otopila ih također s biljkama, bile su to pirika i menta, no, vjerujem da sam to mogla napraviti i s maslačkom.

 

Spojila sam korijen, list i cvijet, pojačala učinkovitost na taj način. Volim boje u svojim pripravcima, također i snagu sunca koja je u biljkama.

Priprema tinkture

Priprema tinkture je jednostavna: u staklenku stavite u podjednakoj količini cvjetove i narezane listove, do vrha, ali bez previše pritiskivanja. Korijen sam kupila kod travara, nije mi se dalo kopati, prati i sušiti, u jednu staklenku sam stavila 25 g usitnjenog, suhog korijena. Ulila sam rakije tropice skoro do vrha i malo ugurala biljku u tekućinu. Moja staklenka stoji kroz dan na suncu, mada se može držati i u tamnom prostoru, ja želim sunčevu energiju u tinkturi. Dva do tri tjedna je dovoljno za tinkturu, tada procijedite i gotovu tinkturu ulijete u tamnu bocu. Za svakodnevno uzimanje ulijete tinkturu u tamnu bočicu s kapaljkom.

Piše: Sanja Bregović