Maslačak

lat. Taraxacum officinale

 

Narodni nazivi: žutinica, mličika, mljekača, žućanik

 

Maslačak je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika. Biljka koju susrećemo na svim livadama i travnjacima. Cvjeta u travnju i svibnju i žuti cvjetni tepih oduševljava nas svake godine. Nažalost, većina smatra tu biljku dosadnim korovom. To je dragocjena, ljekovita biljka i značajno je upravo to što je rasprostranjena i dostupna svima. Cijela biljka je ljekovita i jestiva. Ima dva istaknuta svojstva: pomaže kod oboljenja žući i jetre.

maslačak

Ljekovitost

- potiče metabolizam

- jak diuretik

- pomaže kod problema s jetrom i žući, kožnim oboljenjima

- gotovo da nema bolesti u kojoj ne pomaže

Stabljika i lišće

Kod kronične upale jetre treba uzeti dnevno pet do šest svježih cvjetnih stabljika u sirovu stanju. Pomaže i kod šećerne bolesti. Stabljike otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te potiču rad jetre i žući. Pored mineralnih tvari, maslačak sadrži još i važne ljekovite tvari koje su jako značajne za otklanjanje poremećaja u metabolizmu. Unoseći listove maslačka aktivira se metabolizam, a otpadne materije se brže izbacuju iz organizma. Svojim pročišćavajućim djelovanjem pomaže kod gihta i reume; oteknuća žlijezda splasnu, ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa svježim stabljikama. Maslačak s uspjehom koristimo i u liječenju žutice i kroničnih oboljenja slezene.

 

Ipak, ljekovitost maslačka ćete najbolje iskoristiti ako ga  preventivno koristite u hrani. To znači da sezonski pratite ovu biljku i pripremate salate, juhe i druge recepte od dijelova ove biljke koji su u određenoj sezoni najkvalitetniji. Maslačak je biljka jakog okusa i zato ga umjereno ubacujte u ishranu gdje god stignete. Takvim stavom možete zaista puno napraviti za svoje zdravlje.

Sakupljanje

Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja.

maslačak

Nemojte pretjerivati !

Općenito je pravilo da se ne smije pretjerivati s nijednom biljkom, pa to vrijedi i za maslačak. Gorka tvar taraxacin, koja je ujedno i ljekovita, može izazvati proljeve i smetnje u srčanom ritmu, naročito stariji listovi koji imaju u sebi najviše gorčine. Mladi listovi prije razvitka cvjetne glavice, potpuno su bezopasni. Zato, ako se radi sa starijim listovima , dobro ih je koristiti prokuhane.

Korijenje

Korijenje maslačka, sirovo, ali i osušeno, upotrijebljeno kao čajni iscjedak, pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Prema novim istraživanjima ekstrakt korijena maslačka predstavlja djelotvoran lijek protiv stanica raka bez uništavanja normalnih stanica. Ovu činjenicu treba imati na umu jer su mnogi već izliječeni upotrebom praha od maslačkovog korijena. Rad se o prirodnom lijeku o kojem će farmaceutska industrija najvjerojatnije šutiti osim ako ne sintetizira identičnu tvar umjetnim putem.

maslačak

01.04.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 3.83 (6 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/18