Dvorednodlakava čestoslavica

Latinski Veronica chamaedrys

Porodica trputci, Plantaginaceae

Narodna imena: dvostabljična čestoslavica, zmijina čestoslavica

Dvorednodlakava čestoslavica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trputca (Plantaginaceae). Stabljika je polegnuta ili pridignuta, uglavnom jednostavna, prekrivena dlačicama u dva reda i razgranata. Naraste do 40 cm dužine. Podanak je razgranat i puzajuć. Listovi su nasuprotni, dlakavi, jajolikog oblika i pilastih rubova. Na licu su skoro goli a naličje je obraslo krutim dlakama. Cvate od svibnja do kolovoza plavim cvjetićima. Pčele ih posjećuju radi sakupljanja nektara i peluda.

perzijska čestoslavica

Upotreba

Jestiva je samonikla biljka. Jestivi su mladi izdanci i listovi. Može biti vrlo gorka ako je biljka zrelija. Ako planirate jesti ovu biljku, berite mlađe, nježnije lišće i izdanke. Oni također mogu biti dobar dodatak mnogim jelima jer su bogati mnogim vitaminima i mineralima. Izvrsna opcija je dodati ih svježim salatama ili zelenim smoothie-jima.

perzijska čestoslavica

Ljekovitost

Povijesno, ova biljka ima neka ljekovita svojstava. Kada se koristi kao čaj, neka od ljekovitih svojstava su: adstrigentno sredstvo (steže tkivo), ekspektorans (uklanja sluz), pomaže lošoj koži, umiruje grlobolju, liječi probavu i pojačava krv. Kaže se i da pomaže vidu, čisti sinuse, opušta mišiće (posebno područja vrata i ramena), liječi dismenoreju (bolni ili jaki menstrualni grčevi) i krvarenje. 

 

Ova biljka je u istom rodu kao i ljekovita čestoslavica (Veronica officinalis) iako se smatra da ova druga ima jače i izraženije ljekovito djelovanje.

Piše: Sunčica Pećnjak