Da li je šparoga ili nije?

lat. Tamus communis, bljušt, kuke

lat. Asparagus acutifolius, oštrolisna šparoga

 

Sliči na šparogu, čak je na tržnici i nazivaju šparogom. Njeni mladi izdanci sliče šparogama iako su to dvije sasvim različite vrste. To je bljušt ili kuka. Ova biljka, iako nije šparoga, ima nekih prednosti.

Bljušt ili kuka

Bljušt ili kuka (Tamus communis) je trajna samonikla biljka penjačica koja raste u svim dijelovima Hrvatske. Odlikuju je mekani i savitljivi vrhovi koji se svijaju prema dole. To je osnovna razlika po kojoj ovu biljku možemo razlikovati od šparoge. Kulinarski nije ništa manje kvalitetna od divljih šparoga. Čak ima nekih prednosti. Cijela stabljika je dosta nježna i savitljiva. Dok je mlada biljka, može se koristiti cijela stabljika pa se u tom slučaju koristi cijela, a ne samo vrh kao kod običnih šparoga. Njena značajna prednost u odnosu na šparogu je i njena cijena. Obično je duplo jeftinija od šparoga. U kasnijoj fazi bljušt izraste u povijušu koja se uvija oko drveća i grmlja, a njeni crveni plodovi i listovi postaju otrovni. U toj fazi nije za upotrebu.

 

kuke

Oštrolisna šparoga

Oštrolisna šparoga (Asparagus acutifolius) najrasprostranjenija je na našem priobalju i otocima, no može se pronaći i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Ova biljka ima čvrste i uspravne stabljike i to je osnovna razlika u odnosu na bljušt. U rano proljeće beru se mladi izdanci uz koje se obično nalazi i stari dio biljke, bodljikavi grmić koji nazivamo šparožinom. Obično se bere po nepristupačnim terenima i zato postiže veću cijenu u odnosu na bljušt.

 

Razlika šparoge i bljušta se najbolje vidi na slici. Lijevo su šparoge sa čvrstim stabljikama, a desno su nježne i savitljive stabljike bljušta.

šparoge

Obje biljke su kulinarski jednako kvalitetne i pripremaju se na isti način. Čak bih rekla da bljušt ima prednost zbog veće iskoristivosti stabljike. Obje biljke treba minimalno termički obrađivati, a najbolje ih je konzumirati sirove.

Postoji još jedna razlika, bljušt je zaštićena vrsta, a šparoga nije. Ta činjenica je sasvim neočekivana s obzirom zaštićeni bljušt na tržištu postiže nižu cijenu u odnosu na skupe šparoga. 

Piše: Sunčica P.