Tušt, portulak

lat. Portulaca oleracea

 

Nazivi: portolak, portulak, tušt, tušanj

 

Tušt ste sigurno već zapazili. Ima vrlo karakterističan izgled: puzajuća niska biljka sa sočnim listovima, crvenkaste stabljike. Prvi put sam je primijetila u vrtu. Iako je bila velika suša, ova korovna biljka se isticala mekanim mesnatim listovima punim vode. Već kada je vidite, shvaćate da je to ukusna biljka. Ima slankast osvježavajući okus, najsličnije okusu krastavca.  Nema drvenastih dijelova koji su tvrdi i nejestivi. Sve je sočno i ukusno.

portulak

Zbog svog brzog rasta, brzog razmnožavnja velikom količinom sjemenki i prilagodljivosti svim vrstama tla većina ljudi smatra ovu biljku korovom. Brzo raste i brzo se regenerira. Što se više trga, to više raste. Ne smetaju mu niti niske niti visoke temperature. Ovu biljku treba s punim pravom svrstati u povrće. Radi se o izdašnoj i vrlo ljekovitoj hrani. U današnje vrijeme kada je sve prepuno genetski modificiranog povrća, ova divlja biljka ima veliku prednost. Praktično vam izraste sama, lako se razmnoži, a prava je riznica ljekovitih sastojaka.

 

Portulak ima izraženo veliki udio omega-3 masnih kiselina. Bogata je mineralima i vitaminima, a od svih zelenih biljaka ima najviše gama linolenske kiseline (GLA), koja je omega – 6 masna kiselina. Nijedno drugo povrće nema tog sastojka u toj količini. Omega-3 masne kiseline su upravo onaj sastojak koji manjka u današnjoj ishrani i koji se smatra vrlo važnim u lječenju i sprečavanju karcinoma. Sadrži značajne količine vitamina A i C, kao i kalcija, željeza, magnezija, kalija.

 

Tušt je najbolje koristiti sirov. Dok je biljka mlada, možete ga jesti u cijelosti jer je sve sasvim mekano. Pripremate ga kao što i inače pripremate sirove salate. Ako se odlučite na kuhanje, onda ga samo kratko prokuhajte. Možete ga spremati s krumpirom na isti na način kao što radite blitvu. Od ove biljke možete raditi variva, umake, priloge...Često ga ubacim u kašaste sokove. Okusom i ljekovitim svojstvima zauzima istaknuto mjesto u mom jelovniku. Nedavno sam čak primjetila vezice tušta na tržnici.

Definitivno biljka koju ne treba odbacivati kao korov. Treba gledati kako ga što više proširiti u vrtu i uzgojiti. Ako vam izraste u vrtu, to nije korov nego poklon!

portulak

07.08.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Moja majka ga kiseli za živicu. A ja ga kuham pa začinim sa maslinovim uljem i kvasinom

poštovana, molim vas za pomoć. u vrtu mi raste (samonikla) neka biljka, visoka (za sada) 80-100 cm. stabljika je debljine jačeg palca. listovi podsjećaju na listove tikvica i na pojedinim mjestima je izbacila bodljikav izrast, kao čičak, veličine manjeg jajeta koji se rastvara i unutra su crne sjemenke. cvjetovi su bijele boje. raste u visinu a ne po tlu kao tikvice. taj čičak je svjetlozelene boje... na jednoj stabljici ima oko 3-4 čička. da li možda znate što je to? unaprijed zahvalna

Uvijek se prilagođavam sezonskim biljkama i ustvari vrlo malo zaleđujem. Zimi se orjentiram na kupusnjače i vrlo rijetko koristim zaleđeno povrće.

Da li ste ga pokušali možda zamrznuti ili nekako spremiti za zimu?

Hvala na odgovoru. Baš bi mi bilo žao izbaciti ga iz prehrane zbog omege 3 koja se preporuča u zadnjem trimestru trudnoće.

Postoje naputci da tušt utječe na kontrakciju maternice, ali isto tako piše da možda to uopće nije točno i da nedostaju istraživanja na tu temu. Također se može pročitati da tušt nije preporučljiv kod poremećene probave koja se dešava u trudnoći. Očito je da je cijelo to područje nedovoljno istraženo i ako se držite pravila umjerenosti, ništa vam ne može škoditi.

Imam tušta pun vrt, do nedavno sam ga čupala i bacala ali kad sam na Vašoj stranici pročitala o njegovoj ljekovitosti polako ga uvodim u prehranu. No negdje sam pročitala da ga ne smiju koristiti trudnice, da li je to istina?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/9