Tekuće sredstvo za pranje rublja

Svi industrijski deterdženti su kemijski kompleksni proizvodi kojima je prvenstveno cilj savršena čistoća rublja. Meni je prioritet čisto, ali istovremeno mora biti neškodljivo i ekološki. Takvo pranje mogu osigurati samo prirodna sredstva koja se sastoje od spojeva koji su prirodno poznati našem tijelu i ne uznemiruju organizam. Ne želim biti poligon za isprobavanje kreativnosti kemičara. Čini mi se da su najdiskutabilniji dijelovi industrijskih deterdženata površinski aktivne tvari, anionske i neionske. Svi industrijski deterdženti, bilo praškasti ili tekući, ostavljaju kemijski talog na rublju. Bolji izbor su praškasti, ali za mene je to sve neprihvatljivo. Svaka ekološka i jednostavna varijanta je bolja od industrijskih deterdženata.

Nedavno sam nabavila boraks i isprobavala sam pranje koristeći taj sastojak. Volim koristiti ovu tekuću varijantu za pranje jer mi se čini da kada je sapun prethodno otopljen, da bolje djeluje. Ovo koristim za sve vrste rublja. Kada sam vidjela da pere mrlje od krvi, to je bilo to za mene. Nema razlike u rezultatu pranja između industrijskih deterdženata i ovoga. Primijetila sam da je mašina nekako "čista" nakon pranja s ovim sredstvom. Osim toga postoji još jedna razlika: vaš novčanik je znatno puniji, a što je najvažnije ne riskirate zdravlje.

 

Malo je problem dok nabavite boraks i sodu za pranje, ali kad to riješite, put vam je otvoren. Preporučujem da pročitate članke:

Razlika sode bikarbone i sode za pranje

Boraks.

Važno je upoznati komponente koje koristite i koji su osnova za ekološko održavanje domaćinstva. Tamo ćete pročitati i gdje nabaviti te komponente.

 

Druga važna napomena je oko sapuna. Koristim isključivo sapun koji sama napravim. To zovem pravim sapunom. Industrijski sapuni, iako se zovu sapuni, to nisu. Industrijski sapuni su smjese sapuna i deterdženata i još koje kakvih kemikalija. Najgori su tekući industrijski sapuni.

Sastojci

  • 10 l vode iz vodovoda
  • 2 prava sapuna ( svaki sapun ima oko 90 g  )
  • 1 čaša boraksa
  • 1 čaša sode za pranje
  • malo eteričnog ulja
ekološki tekući deterdžent

Uvijek imam ostataka raznih, uspjelih i neuspjelih sapuna. Sve to koristim u izradi ovakvih sredstava za pranje. Sapune naribate, stavite u zdjelu i otopite na blagoj vatri u 1,5 litri obične vode. Dovoljno je 10-ak minuta i sapun će se istopiti.

ekološki tekući deterdžent

Pripremite čašu (2 - 3 dl) boraksa i čašu sode za pranje.

ekološki tekući deterdžent

Nađite pogodnu posudu u koju možete napuniti 10 l vode. To je najbolje raditi u kupaoni gdje vam je blizu tuš. Napunite posudu s 5 l vruće vode. 

ekološki tekući deterdžent

U posudu dodajte otopinu sapuna, čašu borksa, čašu sode za pranje i sve dobro promiješajte. Sada je trenutak za eterična ulja. Malo mirisa na rublju će vas sigurno oraspoložiti. Stavite koliko želite i vrstu koju želite. Kapajte dok ne budete zadovoljni mirisom

ekološki tekući deterdžent

Nadodajte vruće vode do 10 l. Ponovo dobro promiješajte.

ekološki tekući deterdžent

Zatvorite poklopcem i pustite da stoji 1 dan. Nakon 1 dana, prelijte sredstvo u prikladne boce i koristite.

Doziranje

Doziram oko 2 dl za jedno pranje. Za teža zaprljanja ili bijelo rublje stavim malo više, oko 2,5 dl.

Piše: Sunčica P.