Studeni

Ukrasni vrt

Biljke u većim posudama kao što je oleander trebate preseliti u hladne podrumske prostorije. Sada je vrijeme za sadnju listopadnog drveća. Grmove ruže zagrnite zemljom a pojedine mladice prekrite kompostnom zemljom i preko toga stavite grane od smreke.

Rododendrone granama smreke zaštitite lagano od zimskog sunca i suhog vjetra. Lopoče i druge vodene biljke spremite za zimu. Kratko pokosite travnjak i pograbljajte ostatke otpalog lišća.

studeni

Povrtnjak

Berite i spremajte kasne vrste povrća. Kelj pupčar i lisnati kelj mogu ostati u vrtu, ali osjetljive sorte kelja pupčara zasadite skupa s porilukom uz kućni zid.

Gredice grubo pograbljajte i ako je moguće na polovicu površine (svake godine) nanesite stajski gnoj. Dobro vrtno tlo nije potrebno grabljati, nego samo rahliti vilama, tako će gornji slojevi, bogato opskrbljeni hranjivim tvarima i mikroorganizmima, ostati gore. Zemlju povrtnjaka i voćnjaka možete dati na ispitivanje kvalitete tla. Ovisno o tim rezultatima obavite ciljano gnojenje u idućoj godini.

Voćnjak

Prostorije za spremanje voća po mogućnosti držati hladnima i vlažnima. Zaštitite kupine od zimskog sunca granama smreke ili prostirkama od rogozine. Sadite voćke i grmove bobičastog voća. Sada je najbolje vrijeme za pomlađivanje i prorjeđivanje. Kontrolirajte živice i stavljajte žičane navlake protiv zečeva na debla. Sklanjajte prekrivače u blizini stabala jer postoji opasnost od voluharica.

Berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, špinat, kelj pupčar, kasna cvjetača, celer, salata, radič, poriluk, endivija, matovilac

01.11.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/16