Macerat od nevenovih latica

U ljetnoj sezoni obavezno napravim ovaj macerat. Macerat nevena čuvam i koristim ga po potrebi za različite kreme. Na internetu ima mnogih savjeta u smislu da nevenove latice treba sušiti prije maceriranja. Smatram da su macerati od svježih biljka najkvalitetniji ako se na taj način daju izvesti. Neke biljke sadržavaju previše vlage i popljesnjive prije završetka maceriranja. To ćete najbolje znati po mirisu. Čim osjetite da s mirisom nije uredu, taj macerat je propao.

Nevenove latice se mogu macerirati u svježem stanju. Ispadne vam macerat prekrasne žute boje. Evo postupka.

macerat od nevenovih latica

Recept

  • 50 g svježih latica nevena
  • 500 ml maslinovog ulja, najbolje domaćeg

Izrada

Stavite latice nevena u staklenku, ulijte ulje i pomiješajte. Dobro ju zatvorite i stavite na jako sunce 3-4 tjedna. Po mraku stavljajte bocu unutra. Povremeno pomiješajte. Na kraju dobro procijedite, ako treba i više puta. Macerat mora biti bez taloga. Spremite ulje u tamnu bočicu i koristite po potrebi.

Varijacije recepta

Maslinovo ulje u receptu možete zamijeniti kokosovim uljem. Koristila sam kokosovo ulje bez mirisa i macerat je ispao odličan! Kokosovo ulje se dobro i brzo upija u kožu, bez masnih tragova. Koža je nakon toga meka i glatka. Više o maceratima u kokosovom ulju pročitajte ovdje.

 

Kada pripremate macerat možete osim nevenovih latica dodati i malo sušenih cvjetova kamilice. Cvjetovi kamilice daju fini miris maceratu i odlično se slažu s nevenom. Kada radite kremu s takvim mirisnim maceratom ne morate stavljati eterično ulje. Izbjegavam eterična ulja, jer sam otkrila da imam alergijske reakcije, barem po licu. Zato mi ova kombinacija s kamilicom izuzetno paše.

09.04.2018.

Piše: Sanja BregovićOcijenite ovo:

prosjek 4.43 (7 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/13