Sapunski prašak za rublje

Već duže vrijeme ne koristim kupovne deterdžente za rublje. Svi u kući smo se navikli na primjenu ovog sasvim neškodljivog sredstva za pranje. Perilica je savršeno čista, rublje uvijek dobro oprano bez straha da će vam kemikalije iz zaostalog deterdženta ući kroz kožu. Voda iz perilice ostaje potpuno bio razgradiva i ne zagađuje. Mislim da povratak na kupovne deterdžente ne bi niti bio moguć jer bih sada bila preosjetljiva na tako agresivna sredstva.

 

S izradom sapuna prirodno dolazi i ovakav način održavanja rublja. Kada izrađujete sapune, uvijek imate sapune koji se nisu potrošili, već dugo stoje, nisu baš uspjeli ili slični razlozi. Toga uvijek imam doma i takvi sapuni su savršeno došli za pranje rublja. Još do sada mi se niti jedan sapun nije užegao iako su bili stari par godina. Dešava se jedino to da se isuše ili eventualno blago oksidiraju po površini. Ne izgledaju više primamljivo, ali sasvim dobro funkcioniraju.prirodno sredstvo za rublje

Sastojci
  • 1 kg starog sapuna
  • 1 kg sode za pranje
  • 2 kg sode bikarbone

Omjer sastojaka je jednostavan 1:1:2, što znači najviše soda bikarbone, dvostruko u odnosu na ostale sastojke. Učinak pranja imaju prirodni sapun i soda za pranje dok soda bikrabona omekšava vodu i pospješuje pranje. Svi sastojci zajedno su financijski jeftiniji u odnosu na kupovna sredstva za pranje. Vrlo jednostavno i brzo se napravi, a po svom neškodljivom učinku je neprocjenjivo. 

prirodno sredstvo za rublje

Najprije izvažete hrpu starih sapuna. Biram najstarije, najružnije, koji mi iz nekog sličnog razloga ne odgovaraju.

prirodno sredstvo za rublje

 Strpljivo treba izrezati sapun na kockice. To je najteži dio posla. Čak se ne trudim niti da kockice budu previše sitne. Na početku sam nastojala rezati što sitnije, ali sam shvatila da se prilikom pranja otope i krupniji komadi. Čak i prilikom pranja na nižim temperaturama, uvijek se otopi sav sapun. Izrezane kockice posipate sodom bikarbonom kako bi spriječili lijepljenje, a zatim na taj sloj ponovo stavljate novu rundu izrezanih kockica.

prirodno sredstvo za rublje

 

Na kraju dodajte ostatak sode bikarbone i sode za pranje te dobro promiješajte. Držite u zatvorenoj plastičnoj posudi.

Doziranje

Doziranje je od 100 - 200 g pripremljene smjese po pranju ovisno o zaprljanju i količini rublja. Plastičnom lopaticom doziram smjesu i stavljam u vrećicu za pranje, gustog tkanja. Vrećice za pranje jednostavno se mogu nabaviti u kozmetičkim trgovinama tipa DM ili Muller. Vrećicu sa smjesom stavljam direktno u bubanj zajedno s rubljem. 

27.12.2019.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)u Mulleru uvijek ima :)

Gdje kupiti sodu za pranje?

naravno da to koristim za crni rublje. Nikakve fleke nisam vidjela. Inače, kad perem okrećem rublje na unutarnju stranu tako da se baš opere strana koja ide na kožu. Ova mješavina sa sapunom je jedino sredstvo koje rublje ostavlja zaista čistim.

Perete li i crnu odjeću sa ovim praškom? Ostaju mi bijele fleke po crnoj odjeći iza pranja sa ovakvim praškom pa me zanima je li bolje koristiti tekuće sredstvo za crnu odjeću?

tako je, ima ih za kupit u DM-u, Mulleru i mogu biti raznih dimenzija

Može detaljinji opis vrečice za pranje? Jel to možda ona u koju se stavnja osjetljivo rublje?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/11