Sapunski prašak za rublje

Već duže vrijeme ne koristim kupovne deterdžente za rublje. Svi u kući smo se navikli na primjenu ovog sasvim neškodljivog sredstva za pranje. Perilica je savršeno čista, rublje uvijek dobro oprano bez straha da će vam kemikalije iz zaostalog deterdženta ući kroz kožu. Voda iz perilice ostaje potpuno bio razgradiva i ne zagađuje. Mislim da povratak na kupovne deterdžente ne bi niti bio moguć jer bih sada bila preosjetljiva na tako agresivna sredstva.

 

S izradom sapuna prirodno dolazi i ovakav način održavanja rublja. Kada izrađujete sapune, uvijek imate sapune koji se nisu potrošili, već dugo stoje, nisu baš uspjeli ili slični razlozi. Toga uvijek imam doma i takvi sapuni su savršeno došli za pranje rublja. Još do sada mi se niti jedan sapun nije užegao iako su bili stari par godina. Dešava se jedino to da se isuše ili eventualno blago oksidiraju po površini. Ne izgledaju više primamljivo, ali sasvim dobro funkcioniraju.prirodno sredstvo za rublje

Sastojci

  • 1 kg starog sapuna
  • 1 kg sode za pranje
  • 2 kg sode bikarbone

Omjer sastojaka je jednostavan 1:1:2, što znači najviše soda bikarbone, dvostruko u odnosu na ostale sastojke. Učinak pranja imaju prirodni sapun i soda za pranje dok soda bikrabona omekšava vodu i pospješuje pranje. Svi sastojci zajedno su financijski jeftiniji u odnosu na kupovna sredstva za pranje. Vrlo jednostavno i brzo se napravi, a po svom neškodljivom učinku je neprocjenjivo. 

prirodno sredstvo za rublje

Najprije izvažete hrpu starih sapuna. Biram najstarije, najružnije, koji mi iz nekog sličnog razloga ne odgovaraju.

prirodno sredstvo za rublje

Strpljivo treba izrezati sapun na kockice. To je najteži dio posla. Čak se ne trudim niti da kockice budu previše sitne. Na početku sam nastojala rezati što sitnije, ali sam shvatila da se prilikom pranja otope i krupniji komadi. Čak i prilikom pranja na nižim temperaturama, uvijek se otopi sav sapun. Izrezane kockice posipate sodom bikarbonom kako bi spriječili lijepljenje, a zatim na taj sloj ponovo stavljate novu rundu izrezanih kockica.

prirodno sredstvo za rublje

 

Na kraju dodajte ostatak sode bikarbone i sode za pranje te dobro promiješajte. Držite u zatvorenoj plastičnoj posudi.

Doziranje

Doziranje je od 100 - 200 g pripremljene smjese po pranju ovisno o zaprljanju i količini rublja. Plastičnom lopaticom doziram smjesu i stavljam u vrećicu za pranje, gustog tkanja. Vrećice za pranje jednostavno se mogu nabaviti u kozmetičkim trgovinama tipa DM ili Muller. Vrećicu sa smjesom stavljam direktno u bubanj zajedno s rubljem. 

Piše: Sunčica P.