Sapun oko

Sapun oko je sapun s kojim sam posebno zadovoljna. Sviđa mi se njegova konzistencija, djelovanje i lijepo se pjeni. Kombinacija ulja grožđanih sjemenki i ulja suncokreta je zaista dobra i pogoduje koži. Suncokretovo ulje je jeftinije, a ovo drugo nešto skuplje. Međutim, oba ulja predivno njeguju kožu jer obiluju linolnom masnom kiselinom. Suncokretovo ulje je bogato vitaminom E i izvrsno omekšava, vlaži i štiti kožu. Ulje sjemenki grožđa osnažuje stanice kože i pomažu u njezinoj hidrataciji. Sadrži veliku količinu vitamina F. Na koži ostavlja predivan satenski osjećaj. Iznimno se preporučuje kod kože sklone aknama i za masnu kožu.

Sapun oko

Ispadne vam lijepi, mekani sapun koji također lijepo pjeni. Stvarno je ugodan i daje poseban užitak pri tuširanju. Kao da osjećate kako sastojci blagotvorno djeluju na kožu i pri tome čiste. Još ako pogodite pravi miris, onda je uspjeh potpun.

Sapun sam radila u dvije verzije. U jednoj verziji sam koristila mljevenu crvenu papriku, a drugoj zeleni pigment. Verziju sa zelenim pigmentom namirisala sam eteričnim uljem mente, a drugu verziju eteričnim uljem citronele. Oba mirisa se jako dobro drže, ali osobno obožavam miris mente, pa mi je taj sapun poseban.

Sastojci

Potrebne sastojke možete lako izračunati i prilagoditi. Pročitajte člank "Izračun sastojaka".

Osnovni sapun
  • 400 g suncokretovog ulja
  • 350 g ulja od sjemenki grožđa
  • 93,139 g NaOH
  • 247,50 g destilirane vode
Dodaci
  • 10 ml eteričnog ulja mente
  • 1 mala žličica zelenog pigmenta

ili

  • 10 ml eteričnog ulja citronele
  • 2 - 3 žličice mljevene, crvene paprike

 

ukupna masa sapuna: 1090,64 g

popust: 7%

 

Za izradu sapuna koristila sam okrugli kalup. Vidi članak okrugli kalup.

Točan postupak izrade sapuna slijedi kroz postupak izrade sapuna.

Sapune sam radila okruglima kalupom i detalje oko toga možete vidjeti u članku o okruglom kalupu. Sapun se ne stvrdnjava brzo, a ta činjenica mi dosta znači kada radim na ovaj način s okruglim kalupom. Moram priznati da sam zato i birala ulja koja daju mekani sapun. Sapun je za svaku preporuku.

Inače ulje od sjemenki grožđa možete nabaviti u Metro-u. 1 l košta 35 kn što i nije pretjerana cijena.

20.01.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/15