Šalša

U Dalmaciji, Primorju i Istri tradicionalno je jelo, Talijani je smatraju svojom, ali je podrijetlom iz Meksika. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo....

Sezonu svježih rajčica trebalo bi iskoristiti kako bismo obogatili ljetne obiteljske jelovnike. Za vrućina svaki je lagani obrok dobrodošao, a upravo su takva jela od rajčice.

Sastojci

  • 1 kg oguljenih i narezanih svježih rajčica
  • 2 luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 60 ml maslinova ulja
  • 6 svježih listova bosiljka
  • 1 žlica šećera
  • 2 žlice ljute paprike, sol i papar.

U širokoj tavi pirjajte sitno narezan luk. Kad omekša, dodajte češnjak, a za 1-2 minute dodajte bosiljak i rajčice. Umiješajte šećer, ljutu papriku, posolite, popaprite pa lagano kuhajte oko 30 minuta ili dok se ulje ne počne odvajati od rajčice.

Piše: Sunčica P.