Bloody Mary

Rajčica dozrela na suncu u vlastitom vrtu ima posebnu vrijednost. Ne treba dodavati da tako dozrela rajčica ima najviše ljekovitih sastojaka i da je to prava bomba nutrijenata. U ljetnoj sezoni rajčica ponekad ne znate što biste s toliko predivnih, sočnih plodova.  Kako su mekane i sočne, ne mogu dugo zadržati svježinu i treba ih brzo potrošiti  Ovo je način koji brzo troši vaše rajčice iz vrta i ugrađuje ih u vaše tijelo.

 

Rajčica je ustvari voće pa ovo možemo zvati i voćnim sokom ili voćnim koktelom. Ne morate razmišljati da li se radi o voću ili povrću, jednostavno se prepustite ovom specifičnom i ugodnom okusu. Bloody Mary je koktel bogatog okusa svježe rajčice i pikantnih začina poput čilija, papra i limuna. Sve je bogato, jako i aromatično. Mali dodatak votke će zaokružiti okus i dodatno pojačati doživljaj. Bloody Mary možete raditi sa gotovim, kuhanim sokom od rajčice, ali se ne može mjeriti ako upotrijebite svježu domaću rajčicu.

gazpacho

Najviše ljekovitih tvari sadrže crveni, na suncu sazreli plodovi, a najviše vitamina nalazi se u kori i neposredno ispod kore ploda rajčice. Zato, nemojte guliti koru rajčicama, konzumirajte je uvijek u cijelost. Rajčica je najveći prirodni izvor likopena. Više o ljekovitosti pročitajte ovdje.

Sastojci

  • 4 - 5 rajčica ovisno o veličini
  • sok od pola limuna
  • ljuti umak od paprike tipa tabasco ili "volim ljuto", nekoliko kapi
  • sol, papar
  • 1/2 do 1 dl votke
  • stabljike celera

gazpacho

Priprema

Oprane i očišćene rajčice stavite u blender. Dodajte par kapi tabasca ili sličnog začina. Možete čak koristiti i svježu čili papričicu, još i bolje nego umaci. Vrtite blender dok ne dobijete sasvim glatku smjesu. Dodajte sok od limuna, sol, papar te promiješajte. Obavezno kušajte i po potrebi doradite okus po vašem ukusu. Kušanje je ključ za završetak koktela. Ohladite sat vremena prije posluživanja.

 

U svaku čašu koju servirate dodajte žlicu ili dvije votke, kockicu leda te ukrasite stabljikom celera.

 

Dodaci koji se mogu dodati za bolji okus je hren, worčester umak, prah od celera, dimljena paprika. Osobno, više volim čiste okuse pa ovo nisam dodavala i ograničila sam se na osnovne i svježe sastojke.

gazpacho

Piše: Sunčica P.