Proljetna zlatica

Latinski Ranunculus ficaria

Porodica žabnjaci, Ranunculaceae

Narodna imena: ledinjak, žabnjak, proljetna zlatica, zlatousta, bobovnik, ladnjak, bobolj, žabinac

Latinsko ime roda Ranunculus potječe od umanjenice za latinsku riječ rana (žaba), zbog staništa biljaka na vlažnim područjima, u blizini potoka i močvara. Ime vrste ficaria potječe od riječi ficus (smokva), zbog oblika korijenovih kvržica.

 

Zlatica je jedna od prvih proljetnih biljka. Listovi zlatice su srcolikog ili bubrežastog oblika, goli i sočni. Cvjetovi cvatu u rano proljeće, otvoreni su samo ujutro i za sunčana vremena. Pojedinačni su, veliki 2-3 cm, sastavljeni su od 8 do 12 sjajnih, zlatnožutih latica, 3 blijedozelena lapa te mnoštvo žutih prašnika i tučaka. Najčešće raste po vlažnim i sjenovitim listopadnim šumama, šikarama, u vrtovima i voćnjacima. Bira sjenovita i vlažna mjesta, obično u sjeni višeg drveća. 

ledinjak

Otrovnost

Osim  vitamina C, proljetna zlatica sadrži dosta provitamina A, soli kalija, eterično ulje, alkaloide, saponine i tanine. Kada procvate, u cvjetovima i stabljikama sadrži  ljuti i otrovni glikozid protoanemonin koji nadražuje kožu i sluznicu. Ipak za razliku od mnogih drugih biljaka iz porodice žabnjaka, zlatica sadrži vrlo malo protoanemonina. Sušenjem i kuhanjem protoanemonin se razgrađuje i nestaje tako da ga na primjer u čaju zlatice više nema. Čaj od zlatice ne sadrži više puno vitamina C, jer se sušenjem i kuhanjem vitamin C gubi. Zbog toga se čaj od zlatice najčešće koristi izvana, dok se sirova mlada biljka prije cvatnje koristi kao vitaminska salata i salata za čišćenje krvi.

Ljekovitost

Ova biljka čisti i jača krv, pospješuje stvaranje krvi te pomaže kod anemije i slabokrvnosti.

 

Jača stjenke krvnih žila, pospješuje cirkulaciju krvi te pomaže kod proširenih vena i hemoroida.

 

Čaj od suhe zlatice blago dezinficira kožu, pomaže kod ekcema, upale kože, lišaja, alergijskog osipa i opeklina. Steže kožu i zaustavlja krvarenje iz manjih rana.

 

Zlatica smiruje upalu sluznice usta i desni, jača desni te pomaže kod krvarenja desni.

ledinjak

Upotreba

Čaj od proljetne zlatice ili ledinjaka koristi se za liječenje nekih kožnih bolesti, čireva i hemoroida, a mladi listovi zlatice, ubrani u rano proljeće, slove kao pikantna i ljekovita vitaminska salata i salata za čišćenje krvi.

 

Kao jedna od prvih zeljastih proljetnica, zlatica se odavno koristi kao divlje povrće i proljetna salata za čišćenje krvi. Cijele mlade biljke ili samo zeleni listovi beru se rano u proljeće prije cvatnje te sirovi dodaju u salate ili kuhaju zajedno s drugim proljetnim biljem. Stariji su listovi otrovni. Korijen je bogat škrobom, vadi se nakon cvatnje jer je u rano proljeće oštrog okusa. Koriste se i rasplodni pupovi, prokuhani i ukiseljeni. Cvjetni pupoljci se kisele u octu, mogu poslužiti kao začin umjesto kapara. Ne preporučuje se općenito prekomjerna upotreba. 

Priprema čaja:

  • 2 male žličice usitnjene suhe zlatice
  • 2,5 dl hladne vode

 

Usitnjenu suhu zlaticu preliti hladnom vodom, polako zakuhati i procijediti. Čaj uzimati 10 dana, malo pomalo tijekom dana. Nakon 20 dana kura se može ponoviti

 

Zlatica, dakle, može izrasti na tri načina: iz sjemenke, iz gomoljčića na korijenu i iz rasplodnog pupa. Brzo se širi i prekriva veća površine poput tepiha. Iz šumske zemlje lako je izvaditi nekoliko biljčica za presadnju. U cvijetnjaku izaberite neki zapušteni dio jer se vrlo nekontrolirano širi.

 

Postoji slična biljka iz porodice žabnjaka koju ne biste trebali zamijeniti sa zlaticom. Radi se o kaljužnici, vidi članak.

Piše: Sunčica Pećnjak