Pohane tikvice

Čim vidim tikvice, odmah se sjetim ovog prefinog recepta. Pogotovo kada se radi o tikvicama iz vrta. U sezoni tikvica jako često radim ovo jelo, bilo kao prilog u ručku ili samostalno za večeru.

 

Tikvice puštaju vodu pogotovo kada se posole. Većina recepata na internetu će vam reći da trebate cijediti vodu iz tikvica. To je velika šteta bacati jer u toj tekućini su nutrijenti ovog povrća. U ovom  receptu ne cijedite vodu iz tikvica, ali zato morate sve brzo napraviti i tempirati. Zato slijedite navedene korake.

 

Idealan tikvica za ovo jelo je ona koja malo naraste, na veličinu kilogram ili nešto manje. To se često dogodi jer tikvice preko noći prerastu i iz malih, za čas postanu velike. Baš takve tikvice koje mi pobjegnu s rastom uzimam za ovo jelo ili bučnicu.

pohane tikvice

Mjere u receptu su okvirne jer nikad nemam tikvicu iste veličine. Bitno je da s jajima i brašnom dobijete smjesu srednje gustoće koju možete vaditi žlicom.

Sastojci

  • 800 g tikvica
  • 2 - 3 jaja
  • 4 - 5 žlica brašna
  • soli po ukusu

pohane tikvice

Najprije stavite grijati ulje u prikladnu posudu. Dok se ulje grije, sve stignete napraviti. Trebate brzo naribati tikvu s korom, dodati brašno, jaja, sol.

pohane tikvice

Smjesa je srednje gustoće, točno toliko da je morate vaditi sa žlicom.

pohane tikvice

Žlicom uzimate smjesu i stavljate u vruće ulje. Kada se zarumeni sa obje strane, vadite na papirnate ručnike kako bi se ocijedio višak masnoće.

Bitno je napomenuti da smjesu ne smijete ostavljati za poslije. Vremenom tikvice sve više puštaju vodu i smjesa će za kratko vrijeme postati neupotrebljiva za pohanje. Uvijek pripremate toliku količinu smjese koja će trajati 2  do 3 prženja. Ako vam treba više smjese, jednostavno ponovo naribajte novu količinu i ponovite postupak.

Piše: Sunčica Pećnjak