Hunkar begendi
Ovo jelo je zanimljivo zbog načina na koji je upotrijebljen patliđan. Spoj patliđana i bešamela je zanimljiv i vrlo ukusan. Odlična ideja za upotrebu patliđana kao priloga. U ovom receptu je na ovaj prilog dodan ragu od janjetine i to odlično paše. Međutim, ovaj prilog se može koristiti za svakojaka duga jela. Dobro zapamtite ovaj maštoviti prilog.
Ovo jelo pripada receptima iz turske kuhinje i vrlo je ukusno, začinjeno i jako. Pravo okrepljujuće jelo od kojeg ćete se najesti i u kojem će uživati svi okusni pupoljci. Nutricionistički je potpuno jer uz meso sadrži i velike količine povrća, a glavna zvijezda je patliđan. Prilog od patliđana se servira u sredinu tanjura i čini veći krug dok se meso stavlja na to.
Sastojci
Patluđan s bešamelom
- 1 kg patliđana
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1.5 dl mlijeka
- 1 luk
- 3 režmja češnjaka
- 150 g naribane gaude ili mocarele
- malo mljevenog papra
Ragu od janjetine
- 1 žlica maslinova ulja
- 500 g janjetine/junetine (meso od buta)
- 1 žlica maslaca
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 rajčice
- 500 ml vruće vode
- sol uz kušanje
- 1 žličica mljevenog papra
Priprema
Najprije napravite ragu. Janjetinu ne jedem pa sam naravno radila sa junetinom. Na malo maslinovog ulja i žlici maslaca propirjate luk, a malo kasnije i češnjak. Dodajte meso narezano na kockice. Pirjajte dok sva tekućina iz mesa ne ispari. Dodajte koncentrat rajčice, a zatim vruću vodu da prekrije meso. Rajčice narežite na kockice pa i to dodajte u lonac. Posolite i popaprite, kuhajte poklopljeno narednih sat vremena dok se umak ne reducira i sve bude gotovo.
Patliđane s korom nabodite s nožem i stavite kao cijele u pećnicu, najbolje na ventilator. Za otprilike pola sata, patliđani će omekšati. Prepolovite ih i stavite na dasku. Žlicom izdubite mekano meso, a koru bacite. Maso patliđana narežite i ostavite sa strane.
Otopite 2 žlice maslaca i dodajte brašno. Kratko propržite brašno. Konstantno miješajte kako ne bi bilo grudica. Zalijte mlijekom i nastavite miješati. Dodajte patliđan, kratko miješajte i na kraju dodajte naribani sir. Popaprite i servirajte s raguom.
Piše: Sunčica P.