Pile ispod peke

Ovo jelo ne izgleda ništa posebno. Ipak, za mene je ovo bilo vrhunac gurmanskog užitka. Teško se mogu sjetiti ukusnijeg ručka. Mislim da sam taj dan izjavila da je ovo najbolji ručak iz moje kuće. Namirnice su sasvim obične i jelo je skroz obično. Međutim faktor pečenja pod pekom je izgleda presudan. Peka istovremeno i kuha i peče. Dobijete zapečeno jelo u jušnom izdanju, moj ideal ručka. Začine sam također odlično pogodila.

Pile ispod peke

Pile ispod peke

Uz krumpire, prerezane na polovice, koristila sam slatke feferone, luk, domaće usoljeno povrće, sol i ružmarin. Sve to pomiješate i začinite uljem. Za pile sam koristila pile iz domaćeg uzgoja. Možda je i to pridonijelo odličnom okusu mesa.

Pile ispod peke

Prije svega naložite vatru da se šamot i peka dobro ugriju. Za to će vam trebati sigurno koji sat vremena. Kada nastane žar, položite meso ispod peke i pečete više od jednog sata, oko sat i dvadeset minuta. Dok se peče, naložite drugu vatru i opet čekate žar. Nakon sat i dvadeset minuta skidate peku, okrećete meso i krumpir te podlijete bijelim vinom. Vraćate peku na isto mjesto i zatrpate je novim žarom. Meso i krumpir su vjerojatno gotovi, ali nemaju onu zapečenu boju. Upravo zato pečete pod pekom još dodatnih pola sata pod novim žarom koji će dati lijepu zapečenu boju.

Pile ispod peke

Teško se može opisati ovaj kulinarski užitak, ti mirisi i okusi. Najviše me impresionirala juha koja se stvara pod pekom i koja uz ostale namirnice daje upravo ono što je karakteristično za peku.

Sastojci

  • cijelo  pile ili više
  • 2 kg krumpira, slatki feferoni, luk, bijelo vino
  • sol, usoljeno povrće, ružmarin

Piše: Sunčica P.