Otapala u prozirnim sapunima

Prozirni sapuni posebni su upravo zbog prisutnosti raznih otapala. Pitanje je samo koja kombinacija otapala daje najprozirnije sapune, a da se pri tome ne naruše druge kvalitete sapuna. 

otapala

Voda

Prozirni sapuni trebaju dodatnu vodu u obliku šećerne otopine. Voda iz vodovoda nije dobra jer može sadržavati neotopljene soli i druge minerale  koji mogu smanjiti efekt prozirnosti. Zato uvijek koristite destiliranu vodu. Voda doprinosi efektu prozirnosti jer je ivoda po svojoj prirodi otapalo.

Alkohol

Alkohol je glavno otapalo u izradi prozirnih sapuna. Kada alkohol dodate sapunu u koloidnoj fazi, sapun se pretvara u prozirnu, viskoznu tekućinu. Iako je moguće dobiti prozirni sapun bez alkohola (koristeći glicerin i šećer), takav sapun vremenom postaje sve mutniji. U receptu prozirnih sapuna koristimo 95% etilni alkohol ili etanol. Etanol je bezbojan i ekstremno zapaljiv tako da je potrebno dodatno paziti prilikom upotrebe. Čisti etanol koji se upotrebljava za proizvodnju alkoholnih pića je prilično skup. Jeftinija verzija tog etanola može se naći u trgovinama boja i lakova. To je isto takav etanol i služi za čišćenje, s tom razlikom što je denaturiran. Etanol se denaturira upravo zato da ne bi bio prikladan za pijenje. Dodaju se tvari poput eteričnih ulja, ketona, benzena…. Mnoge od tih tvari su toksične ili imaju jako neugodan miris. Većina takvih denaturiranih alkohola nisu prikladni za izradu sapuna. Dvije vrste denaturiranih alkohola su prihvatljive u izradi sapuna. To je denaturirani alkohol SDA 3A i SDA 3C. SDA znači Specially Denaturated Alcohol. SDA 3A se sastoji od 100 dijelova etanola i pet dijelova metil alkohola (metanol). SDA 3C se sastoji od 100 dijelova etanola i 5 dijelova izopropil alkohola (izopropanol). Ako uspijete pronaći takve alkohole, proći ćete duplo jeftinije nego da kupujete etanol bez primjesa.

Glicerin

Glicerinski sapun je sinonim za prozirne sapune iako glicerin i nije nužan sastojak za izradu prozirnih sapuna. Ipak, najčešće će biti prisutan u receptu. Glicerin je odlično otapalo, a dodatno se ponaša kao omekšivač i humektant na koži. Po tome je sličan ricinusovom ulju koje također pokazuje takva svojstva. Glicerin je ustvari vrsta alkohola. Sladak je i viskozan te nastaje u procesu saponifikacije. Rezultat saponifkacije je sapun i glicerin. U sapunima kućne izrade glicerin ostaje u sapunskoj masi dok se u industrijskoj proizvodnji filtrira i prodaje kao skupocjena sirovina. Sintetski glicerin, propilen glikol potječe od propilena, nusprodukta u destilaciji petroleja.

Šećer

Radi se o najobičnijem kristalnom šećeru kojeg koristimo u kućanstvu. Dodatak šećera daje onu završnu notu savršene prozirnosti. Bez šećera to ne bi bilo moguće. Šećer daje veličanstvenu prozirnost, ali nema svojstva hidratacije i omekšavanja poput glicerina.

Borova smola

Smola nastaje kao ostatak nakon što se hlapljiva ulja izdvoje postupkom destilacije. Smola je u obliku prozirnih, blijedo žutih grudica. Dodavanjem u sapun, smola mijenja boju sapuna u zagasito naranđastu boju. Smola je bila popularni dodatak u starijim recepturama izrade glicerinskih sapuna. Odlično doprinosi prozirnosti, daje gustu i kremastu sapunicu. Doprinosi lijepom mirisu i na neki način konzervira sapun odnosno čuva ga od užeglosti. Smola nije nužan dodatak u receptima prozirnih sapuna, ali jako lijepo upotpunjuje cijelu priču.

Piše: Sunčica P.