Natrgane kiflice

Naišla sam na jedan poseban recept za kiflice. Nikad prije toga nisam vidjela da netko tako radi slatke kiflice. Jako mi se svidjelo način na koji se kiflice frću u spiralu. Dobijete hrskavu, ukusnu kiflicu koja idealno paše uz jutarnju kavu. Recept je vrlo jednostavan, od najjednostavnijih sastojaka. Ide dosta kvasca i to suhog, a za elastičnost tijesta se koristi smjesa masti i maslaca (ili margarina). Ovaj recept je primjer kako se iz jednostavnog keksa može napraviti nešto zaista lijepo i ukusno.

natrgane kiflice

Sastojci

  • 600 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 žlica suhog kvasca
  • korica jednog limuna
  • vanilin šećer
  • na vrh noža soli
  • 2 žumanjka + 2 cijela jaja
  • 100 g mast i 80 g maslaca (ili margarina)
  • mlijeko po potrebi

natrgane kiflice

Najprije pomiješati suhe sastojke: brašno, malo soli, šećer, kvasac, struganu koricu limuna i vanilin. Otopiti mast i maslac te dodati u smjesu zajedno s žutanjcima i jajima. Umijesti mekano i elastično tijesto. Po potrebi možete dodati malo mlijeka. Ostaviti tijesto da se diže. Dignuto tijesto trgati, uvaljati u kristal šećer i spiralno ufrkati te staviti na papir za pečenje na lim. 

natrgane kiflice

Staviti peći do zlatno žute boje da budu meke. Posipati vanilin šećerom.

natrgane kiflice

Probala sam verziju i s margarinom. Margarin daje elastičnije tijesto i po izgledu daje ljepše spirale. Međutim, okusom je maslac daleko ukusniji i zdraviji. Lijeva slika je verzija s margarinom. 

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1