Najbolja orah torta

Ovo je recept za staru orah tortu. Sve namirnice su "čiste" i nema nikakvih podizača tijesta. Ako primijetite, uopće nema brašna. Za ovaj recept se ne može reći da je maštovit, ali je to toliko dobro i fino, da maštovitost uopće nije potrebna. To je ona vrsta recepata koji su sami po sebi odlični i ništa im ne treba dodavati niti oduzimati.

 

Jaja koja idu u kremu se ne obrađuju termički. Zato bi bilo dobro da ste sigurni u kvalitetu jaja. Probala sam kremu ipak malo skuhati, ali to pokvari konzistenciju i ukus ove prefine kreme. Dakle, nabavite fina, friška domaća jaja i uživajte u prefinoj kremi. Sirova jaja i jesu najzdravija!

 

orah torta

 

Izrada orahovog tijesta

Pjenasto umutite šećer sa žutanjcima. Dodajte snijeg od bjelanjaka, mrvice namočene u rumu ili crnoj kavi, i na kraju mljevene orahe. Lagano promiješajte i pecite na laganoj vatri oko 45 minuta. Tortu pecite u kalupu za tortu. Nakon pečenja prerežite je na dva dijela. Obično taj postupak izvedem s koncem.

Izrada kreme

Za kremu rastopite čokoladu. Pjenasto umutite maslac sa šećerom i  žutanjcima. Toj smjesi dodajte snijeg od 5 bjelanjak i sve to pomiješajte sa čokoladom. Namažite kremu na jednu polovicu biskvita. Također premažite i izvana.

Ovo je manja mjera za tortu i torta ispadne manja. Za nešto veću tortu izradite 1,5 puta ili 2 puta veću količinu.

Sastojci

Tijesto
  • 10 žlica muscovado šećera
  • 7 jaja
  • 3 žlice mrvica
  • malo ruma ili crne kave
  • 20 dkg mljevenih oraha
Krema
  • 20 dkg čokolade
  • 20 dkg maslaca
  • 5 žlica muscovado šećera
  • 5 jaja

Piše: Sunčica P.