Matičnjak

Latinski Melissa Officinalis

Porodica usnače, Lamiaceae

Narodna imena: melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava

Matičnjak je ljekovita, mirisna, začinska i medonosna biljka. Nazubljeni, ovalni, svjetlozeleni listovi imaju jak miris po limunu i po tome je ova biljka karakteristična. Listovi stoje nasuprotno u parovima uzduž četvrtaste, razgranate stabljike. Cvate ljeti, a cvjetovi su bijeli ili blijedožuti, privlače pčele pa je biljka u nas po tome i dobila ime (matica – matičnjak). Nalazimo je širom Europe, sve do centralne Azije, na svim nadmorskim visinama. Kod nas raste samoniklo, a mnogi je vole uzgojiti i unutar okućnice.

matičnjak

Uzgoj

Matičnjak sadi kao ljekovita biljka, a zbog velike sposobnosti razmnožavanja često pobjegne iz vrtova. Kada je jednom donesete, vrlo brzo će se raširiti i teško ćete je obuzdati. Invazivna je i otporna biljka kojoj ne treba posebna njega. Voli vlažno tlo bogato hranjivim tvarima, ali odlično se snalazi i u škrtom tlu. Razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem. Ako ne želite da se biljka zasjemeni i razmnoži, redovito je orezujte. Međutim matičnjak je tvrdoglava biljka te iako je u dvorištu pokušavamo držati pod kontrolom, ona se uvijek obnovi i nikad je više ne možete u potpunosti iskorijeniti. To mi i nije toliko žao jer je ova biljka izuzetno korisna, lijepa i otporna i pokušavam nekako održavati njena staništa.

Osim M. officinalis koja ima svjetlozelene listove, postoje i varijeteti sa šarenim listovima. "All Gold" ima zlatno-žute listove i bijele cvjetove koji su lagano obojeni u ljubičasto. "Aurea" ima tamnozelene listove bogato prošarane zlatno-žutom bojom.

Ljekovitost

U svom kemijskom sastavu list matičnjaka krije malu količinu eteričnog ulja, no njegova snaga leži u sadržaju ružmarinske kiseline po kojoj je matičnjak i prepoznatljiv. Kada se unese u organizam, ružmarinska kiselina se lako apsorbira u probavnom sustavu.Njeno prisustvo rezultira s višom koncentracijom neurotransmitera naziva GABA koji posjeduje sedativno odnosno umirujuće djelovanje. U matičnjaku se nalaze još i triterpeni poput ursolične kiseline koja s ružmarinskom kiselinom djeluje sinergijski te drugi polifenolni spojevi od kojih je najvažniji luteolin.

 

Matičnjak može uvelike utjecati na kvalitetu sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma: nesanice, anksioznosti, depresije, napetosti.

Matičnjak utječe na bolju koncentraciju i pamćenje. Zato se preporučuje svima koji su izloženi mentalnim naporima.

Svojim umirujućim svojstvima također pomaže i kod simptoma kao što su nadutost i problemi s probavom. 

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, a ekstrakt matičnjaka se lokalno može primijeniti kod liječenja herpesa na usni.

Upotreba

Od lista matičnjaka se priprema aromatični čaj, sirup, alkoholna tinktura odnosno rakija s matičnjakom, a može se koristiti i kao začin u pripremi salata, umaka, juha i drugih jela. Za vanjsku primjenu mogu se pripremati kupelji koje se ulijevaju u kadu za kupanje.

Vidi recept za smoothie od matičnjaka.

Vidi recept za sirup od listova matičnjaka.

Piše: Sunčica Pećnjak