Sirup od matičnjaka

sirup od matičnjaka

Ispred kuće imam grm matičnjaka. Zaista nije zahtjevna biljka. Vrlo brzo izraste i od jednog grma možete imati i sirup, i čaj,  i začin. Začas će se proširiti i imat ćete nove male grmiće.

 

Pored takve biljke, zbilja je šteta ne napraviti ovaj sirup. Ima aromatičan okus po limunu i divno je osvježenje za ljetne dane. Dodala sam i stručak mente u recept jer te dvije arome izuzetno pašu.

 

osnovni recept

  • 1 litra vode - 1 kg šećera - 20 g limunske kiseline
  • listovi matičnjaka (koliko stane)
  • stručak listova mente

Postupak je kao i za sve ostale sirupe. Listove matičnjaka skinete sa stabljike i operete u vodi zajedno s mentom. Zakipite vodu, skinete vodu s vatre i dodate oprane listove. Listova dodajete u količini dok god stane. To znači dok god su svi dobro potopljeni. Volim dodavati maksimalnu količinu biljke jer želim kvalitetan sirup. Nakon listova ubacujete određenu količinu limunske kiseline i dobro promiješate. Poklopite poklopcem i pustite stajati 1 dan. Idući dan umiješate šećer na hladno. Miješate dok se šećer ne rastopi. Prelijete u čiste boce i spremite u hladnjak. To je apsolutno sve!

 

Vidi članak kako se inače rade ostali biljni sirupi!

matičnjak

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 4.15 (7 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/23