Izrada biljnih sirupa

U toplom dijelu sezone možete izrađivati sokove i sirupe od mnogobrojnih cvjetova i lisnatih biljaka. Na taj način produžavate prisutnost biljki u svom jelovniku. Zaista je šteta ne omogućiti djeci ovakve osvježavajuće napitke. Šteta je kupovati umjetne sirupe, dok su livade prepune različitog bilja. Bazga je tu najzastupljenija, ali nimalo ne zaostaju sokovi od bagrema, ružinih latica, zatim od lišća matičnjaka, koprive, mente, kadulje...

izrada biljnih sirupa

Probala sam izrađivati mnoge sirupe i na mnoge načine. Konzerviranje i oksidacija soka je najveći problem. Isprobala sam s vitaminom C, limunom, limunskom kiselinom....Iako sam neko vrijeme zazirala od limunske kiseline, ipak sam shvatila da je to najoptimalnije rješenje.

Osnovni recept za sve sirupe koji se pokazao najbolji ide ovako:

osnovni recept

  • 1 litra vode - 1 kg šećera - 20 g limunske kiseline - količina biljke koliko stane

 

Količina biljke (cvijeća ili lišća) koliko stane znači da stavljate biljke toliko da sve bude potopljeno u vodi. To je maksimalna količina biljke i s tim dobivate kvalitetniji sirup. Naravno da možete napraviti i s manjom količinom biljke, ali poželjna je maksimalna kvaliteta.

 

U pravilu postoje dva postupka. Jedan se primjenjuje na sirupe koji se rade od cvijeća, a drugi na one koji se rade od lišća. Cvjetovi se ne kuhaju, jer time izgube svu kvalitetu.

 

Sirupi od cvjetova

Kada radite sirupe od cvijeća, tipa: bazga, ruže, bagrem, onda je pravilo da nema nikakvog kuhanja. Sve se radi s hladnom vodom. Limunsku kiselinu i cvijeće stavljate u hladnu vodu, čekate 1 dan, dobro procijedite i na hladno umiješate šećer. Kada se šećer rastopi, sipate u čiste staklenke.

 

Sirupi od lišća

To su na primjer sirup od koprive, matičnjaka, mente.... Takve sirupe izrađujete tako da najprije proključate vodu. Skinete vodu s vatre i dodajete lišće i limunsku kiselinu. Otopinu poklopite i čekate 1 dan. Nakon toga sve procijedite, umiješate šećer i sipate u čiste boce.

 

Sve sirupe poželjno je čuvati u hladnjaku. Na taj način osiguravate i produžavate trajnost.

Piše: Sunčica P.