Sok od bagremovih cvjetova

sok od bagrema

Ovaj sok se radi sasvim isto kao i sirup od bazge. Za razliku od bazge, bagrem ima opojniji i intenzivniji miris. Bagrem cvjeta prije bazge i ovaj sok po kalendaru prije radim.

sastojci

  • cvjetova koliko stane da budu potopljeni
  • 500 g šećera po litri soka
  • 1 cijeđeni limun po litri soka
  • pola žličice C vitamina po litri soka

U hladnoj vodi potopite ubrane cvjetove. Ja potopim količinu cvjetova koja mi stane tako da su potpuno potopljeni u vodi. Nikada ne brojim cvjetove. Pustite da odstoji 24 sata. Kroz gustu cjediljku procijedite sok i dodate šećer. Sirup nije gust i treba ga staviti više u čašu da bi se razrijedio. Ovo gotovo da i nije sirup nego sok. Meni upravo tako i odgovara. Dodate iscijeđeni limunov sok. U zadnje vrijeme sam prestala koristiti limunsku kiselinu. Valjda imam averziju od svih dodataka koji nisu potpuno prirodni. Nekako mi limunska kiselina smrdi, a kad vidim ono "made in China" na vrećici, odmah izgubim volju za tim. Umjesto limunske kiseline koristim sok od limuna i C vitamin koji kupim u DM-u. Sok se ionako brzo popije i držim ga u hladnjaku. Stavim otprilike sok od 1 limuna na litru soka i pola male žličice C vitamina na litru soka. Preporučujem da se potrudite doraditi okus točno onako kako vama paše. To znači da svaki put morate kušati kad dodajete neki sastojak. Kada se svi sastojci prožmu i kada ste zadovoljni s okusom prelijete sok u čiste boce. Prilikom prelijevanja opet koristim gusto cjedilo jer volim bistri i lijepi sok. Sok držim u hladnjaku i nikad nisam imala problema s kvarenjem. Ako radite s limunskom kiselinom i punom količinom šećera iz osnovnog recepta (vidi osnovni recept za sirup od bazge), onda taj sok može dugo trajati i možete ga slobodno držati u nekoj špajzi.

 

vitamin C

Ne volim upotrebljavati limunsku kiselinu. Kada vidim na vrećici oznaku "made in China", odmah izgubim volju. Umjesto toga počela sam koristiti vitamin C i sok od limuna. Vitamin C je antioksidans i zato se može primijeniti kao konzervans. Limun ima veliku količinu tog vitamina i zato se također dodaje za očuvanje namirnica. Limun još uz to ima predivnu aromu i odlično se slaže sa sirupom od bazge i ostalim voćnim sirupima. Ne vjerujem pretjerano niti u kvalitetu vitamina C. Kupujem ga u DM-u i piše porijeklo Njemačka (što je isto upitno). Vjerujem jedino da je možda čišći od limunske kiseline. Da se razumijemo, vitamin C također nije prirodna namirnica, niti se proizvodi iz limuna ili drugog voća. To je također zagađivačka industrija, upitne kvalitete i postupka nedostupnog javnosti...vidi više o tome.

Piše: Sunčica P.