vitamin CKupovni vitamin C

 

Vitamin C ili askorbinska kiselina najjači je antioksidans među vitaminima topljivim o vodi. Svi znamo za blagotvorni učinak vitamina C. Znamo da ga možemo kupiti u čistom obliku u mnogim trgovinama. Još kada ga vidimo na polici, lijepo upakiranog, pomislimo da ga treba samo konzumirati i ostat ćemo zdravi. Istina nije tako banalna i jednostavna.

Prva asocijacija s vitaminom C je limun. To voće zaista sadrži velike količine tog vitamina, za normalnog čovjeka sasvim zadovoljavajuće po dnevnoj bazi. Međutim, nemojte biti naivni i misliti da se vitamin C proizvodi iz limuna ili sličnog voća. To bi bilo preskupo. Vitamin C se proizvodi iz šećera glukoze. A glukoza se dobiva hidrolizom škroba, odnosno iz gotovo svih žitarica. Uglavnom su to kemijski postupci koji koriste se različite kiseline (ovisno o proizvođaču), a u starijem postupku i aceton, te anorganski katalizatori (platina, nikal, pa i kalijev permanganat koji je izuzetno opasan po zdravlje). Kvaliteta konačnog proizvoda ovisi o primijenjenom postupku pročišćavanja. Postupci proizvodnje vitamina C su patentirani i zato su nedostupni javnosti. Hrvatska nema više proizvodnju C vitamina i proizvodnja se uglavnom preselila u Kinu koja nema izgrađen stav o sačuvanju okoliša i zdravlju. Biotehnološka proizvodnja vitamina C je zdravija za okoliš, ali uključuje genetski izmijenjene organizme koje nitko ne kontrolira. Nusprodukti biotehnoloških postupaka su slabije definirani od onih u kemijskoj reakciji i zato je ta proizvodnja upitna u drugom smislu.

Zaključak je da kupovni vitamin C nikako nije prirodna namirnica i njegova kvaliteta isključivo ovisi o postupku pročišćavanja pojedinih proizvođača, a to je tajna i nije dostupno javnosti. Zato je opravdano sumnjati i ne oslanjati se na kupovni vitamin C.

 

Bolje i zdravije je konzumirati ga kroz voće i druge prirodne izvore, pa makar i u manjim koncentracijama. Namirnice koje najviše sadržavaju vitamin C su: naranče, limuni, šipak, bobičasti plodovi, kivi, višnje, trešnje,… U voću vitamin C se nalazi zajedno s nizom drugih spojeva koji u kombinaciji djeluju ljekovito i puno efikasnije od čistog oblika vitamina C.

10.02.2013.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1