Macerat od ljekovitog bilja

Macerate izrađujem nekoliko godina. Koristim ih za izradu krema, losiona i sapuna za kosu i tijelo. Macerati u maslinovom ulju daju dosta masne kreme pa sam tražila „lakšu“ formulu za kožu. Macerati u maslinovom ulju pokazali su se odlični za izradu sapuna i šamponskih pločica, naročito macerati koprive, oraha i kantariona. Prošlogodišnji macerat ruže u kokosovom ulju (vidi članak) pokazao se odličnim za njegu kože i lica i tijela. Upijao se brzo, kožu ostavljao mekom i glatkom.

 

Sad sam htjela ljekovitiji macerat. Kako imam u vrtu i okolo njega ljekovito bilje, htjela sam to iskoristiti. Ovaj macerat njeguje mješovitu kožu, ali može se koristiti i za druge tipove kože. Imam mješovitu kožu (jednim dijelom masnu) i dobro reagira na kokosovo ulje. Odličan je i za njegu osjetljive kože, sklone crvenilu i ljuštenju, ekcemu i lišajevima.

macerat od ružinih

Neven u maceratu ima protuupalni učinak, obnavlja kožu. Ruža je kraljica ljepote, ima upravu tu ulogu, za ljepotu. Obnavlja kožu, sprečava i uklanja bore. Timijan ima antiseptičko djelovanje u maceratu, vrlo nježno. Daje maceratu ugodan miris. Stolisnik je lijek za kožu, naročito ispucalu, također ima antiseptička svojstva, kao i timijan. Lavanda pomaže kod ekcema , akni i površinskih upala. Macerat je odličan za njegu kože nakon sunčanja, jer djeluje protuupalno. Najbolje ga je nanositi na još vlažnu kožu, nakon tuširanja. Macerat se može koristiti i za brže tamnjenje, ako idete nekamo na more, no, ne bih ga savjetovala kao zaštitu, možda više u vrijeme kad sunce nije prejako. O tome više pišem u receptu za losion za sunčanje (vidi članak). Njegovana i zdrava koža brže i lakše tamni na suncu, a kako taj macerat ima takav učinak na kožu, njeguje ju, tada će i poticati tamnjenje. Također glatka koža izgleda tamnije od kože s problemima ljuštenja, crvenila i sl.

 

Na izgled i stanje kože prehrana ima presudni utjecaj. Voda, koje ima u nama skoro 70 posto, najvažniji je nutrijent, voda koju pijemo treba biti čista, a prvenstveno živa. Masti, one dobre, koje većina ljudi koje poznajem, premalo jede. One će dati koži glatkoću i mekoću. Treće, proteini, za nas najbolji oni životinjskog porijekla, čine našu kožu čvrstom i zategnutom. Njega kože izvana pomaže u tome. Sve ono što ne bismo mogli pojesti, ne treba stavljati ni na kožu, to je moje pravilo. U većini preparata dostupnih u trgovinama upravo su takve sirovine, kemikalije, konzervansi, emulgatori i alkoholi – sve same „delicije“. Kad sami izrađujemo svoje preparate, imamo utjecaj na sirovine, tako da možemo izbjeći sve sumnjivo, nepoznato, a što je najvažnije, štetno za zdravlje. Sve što stavljamo na kožu, ulazi direktno u krv.

 

Ovaj macerat možemo koristiti kao takav ili izraditi kremu.

 

Koristila sam svježe biljke.

 

Što vam je potrebno:

  • šaka ružinih latica
  • šaka nevenovih latica
  • ½ šake cvjetića lavande
  • ½ šake cvjetića stolisnika
  • 5-10 grančica timijana, ovisno o veličini
  • kokosovo ulje bez mirisa, da popuni staklenku (prije ga otopiti, ako već nije tekuće na ovim vrućinama)

Stavite biljke u staklenku od 7 dl, ulijte ulje da ju popuni. Staklenku zatvorite i držite na suncu barem mjesec dana. Noću ju stavljajte unutra. Kad je macerat gotov, procijedite ga kroz gazu, dobro istisnite ulje iz biljaka, ulijte ga u staklenku i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Kokosovo ulje je kruto na temperaturi nižoj od 25 °C , takav će biti i macerat kad prođu ove vrućine ili ga čuvate na hladnom mjestu.

Piše: Sanja Bregović