Macerat s kokosovim uljem - malo egzotike

Volim kokos. U svim oblicima. Naročito jestivim. Kokosovo ulje, kokosovo mlijeko, kokosovu vodu (sok), kokosovo brašno (pravo), kokosov maslac, kokosov čips. Ovog ljeta, osim što sam jela kokos u svim oblicima, odlučila sam probati macerirati u kokosovom ulju. Uzeti neke ljekovite biljke, staviti u kokosovo ulje i na sunce. Na kraju imate, naravno, macerat, ali i gotovu kremu. Naime, kokos se stvrdnjava na temperaturi nižoj od 25 stupnjeva.

 

Kokosovo ulje je dosta skupo u odnosu na maslinovo ulje, no, kokosovo ulje se brže i bolje upija u kožu.

 

Koristila sam kokosovo ulje bez okusa i mirisa, hladno prešano, da mi macerat i kreme kasnije nemaju miris po kokosu, već po biljkama koje maceriram, a ostaju svojstva ulja – brzo i odlično upijanje u kožu, bez masnih tragova. Koža je nakon toga meka i glatka.

 

Kokosovo ulje bez mirisa puno je prihvatljivije cijene od onog s mirisom, tako da je skoro ispalo da je prihvatljivije i od maslinovog ulja.

macerat kokosovo ulje

Maceriranje je trajalo 40 dana, pazila sam da noću staklenke budu unutra. Ovog ljeta nije nedostajalo sunca, no, moji macerati nisu bili cijeli dan na suncu, samo popodne, jer prozor na kojem držim staklenke, gleda na zapad. Ovog ljeta bolje da se maceriralo samo pola dana, jer bi se macerati skuhali na tropskim temperaturama, na suncu i do 50 stupnjeva, koliko onda to bude u staklenki?

 

latice za macerat

Na nižoj temperaturi od 25 stupnjeva, kad bi staklenke bile unutra, macerat bi se stvrdnuo, kokosovo ulje bi bilo u obliku malih, bijelih kuglica, a na suncu bi bio proziran i rijedak. Biljke cijelo vrijeme kao da ni nisu „venule“, kao da se nisu macerirale, nisu mijenjale boju.

 

Procijeđen, macerat ima predivan miris po bilju. Jedan po ruži, drugi po kadulji, ruži i nevenu. Cijedila sam ih kroz gustu, čvrstu, pamučnu tkaninu.

 

Macerati u kokosovom ulju su stvrdnuti na temperaturi nižoj od 25 stupnjeva, zato što je kokosovo ulje zasićena masnoća, baš kao i svinjska mast. Obje vrste masnoća odlične su za njegu kože, također i kose (koristim ih u izradi sapuna za tijelo i šamponskih pločica). Odlično se upijaju, također pomažu kod suhe i ispucale kože.

 

Od macerata možete izraditi kreme i losione, a možete ih koristiti i u izvornom obliku.

 

Kokos je masno voće, egzotično, koje ne uspijeva u našem podneblju, nije namirnica našeg podneblja, ali je toliko dobar da ga redovito koristim, kako u pripremi hrane, tako i u njezi kože i kose. 

Način pripreme


Napunite staklenku svježim laticama mirisne ruže, bez previše pritiskanja. Otopite kokosovo ulje i ulijte ga preko latica. Pomiješajte. Ulje mora biti malo preko latica, a staklenka ne smije biti prenatrpana i napunjena do vrha. Dobro ju zatvorite i samo kroz dan držite na suncu. Meni je u staklenku stalo latica od oko 6 cvjetova, sve ovisi o veličini cvijeta.

macerat kokosovo ulje

Piše: Sanja Bregović