Ljetna kotlovina
Ovo ljeto smo po prvi put radili kotlovinu. Recept su donijeli gosti, a oni su također donijeli aparaturu za kotlovinu. Lonac i tanjur od kotlovine bili su manjih dimenzija, vjerojatno su to dimenzije za pripremu 2-3kg mesa. Otprilike je to mjera za ručak dvije obitelji.
Kotlovina je jelo gdje se meso i prži i dinsta, a to daje poseban okus jelu. Osim toga, kuhanje u velikom loncu uvijek ispadne puno ukusnije nego kada se kuhaju male količine. Svi sudjeluju i sve se odvija vani. Sve to bude poseban doživljaj.
Sastojci
- 8 šnita svinjske vratine
- 5 svinjskih kotleta
- 4 para kobasica
- 5 - 6 pilećih batkića
- 4 krumpira
- 2 konzerve crvenog graha
- 1/2 kg šampinjona
- 2 - 3 komada slatkih feferona, ali i koji ljuti
- 2 - 3 zelene paprike
- 3 glavice luka
- 1 - 2 svježe rajčice ili malo koncentrata
- žlica ajvara
- žlica senfa
- čaša bijelog vina
- svinjska mast
- žličica tucane ljute paprike
- soli i vode po potrebi

Najprije se meso isprži na masti. Kobasice se zarežu dva tri puta kao na slici. Isprženo meso stavljate na rub tanjura.

Na mast od prženja stavljate sitno narezan luk.

Zatim dodajete narezanu papriku i narezane feferone.

Dodajete naribanu mrkvu, crveni grah, narezane šampinjone.

Pustite da se sve dinsta i prožmu okusi. Dodajte ajvar, senf i ostale začine. Podlijevajte vinom i vodom.

Krumpir narežete na kocke i do pola ga skuhate. Tek ga na kraju, polukuhanog dodajete u kotlovinu. Meso bi trebalo inače stajati na rubu tanjura dok se sve kuha. Međutim, kod nas nije bilo dovoljno mjesta, pa je meso čekalo u zdjeli.

Na kraju se meso ubacuje natrag na tanjur i još se kratko vrijeme sve zajedno kuha. Svi okusi se trebaju dobro prožeti. Sada je vrijeme ako trebate još dosoliti, poljutiti ili razrijediti jelo. Obavezno probajte i doradite okus ako je potrebno.
Uživajte!
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 4.38 (8 glas(a)/ova)