Pizza ispod peke

Pizza ispod peke

Pizza ispod peke spada u najbolja jela koja se spremaju ispod peke. Kada smo počeli koristiti peku, pizza je bila prvo uspjelo jelo. Ne trebate imati puno iskustva s pekom da bi vam pizza ispala fantastična. Često pripremam domaću pizzu u pećnici, ali pizza ispod peke je jednostavno jedna razina više. Moja peka je 50 cm i količine su prilagođene za takav promjer.

 

U pozadini pripremite tijesto od navedenih sastojaka. Koristim polubijelo brašno. S tom vrstom brašna sam odlično zadovoljna i to  preporučujem za izradu tijesta za pizzu. Najprije zamijesite suhe sastojke brašno (400 g), sol, šećer, kvasac. Promiješajte i polako dolijevajte toplu vodu. Ne znam točnu količinu vode niti me to zanima. Svako brašno se drukčije ponaša i popije različitu količinu vode. Stavim toliko vode da tijesto bude ljepljivo i premekano. Zatim nadodajem brašna (ostalih 100 g) kako bih dobila ispravnu konzistenciju.  Prava konzistencija je kada tijesto bude što mekanije i gipkije, a da se pri tome ne lijepi previše. To je jako važno za okus tijesta.  Zapamtite, o kvaliteti tijesta najviše ovisi cjelokupni uspjeh pizze. Pustite tijesto da se diže oko 1,5 sat dok ne udvostruči veličinu.

 

Umak za pizzu pripremam tko da izrežem dvije rajčice na kockice i dodam malo kečapa . U umak stavite malo soli, papra, origana i ulja. Pizzu premažite umakom. Pizza ne smije biti prebogata umakom jer će postati premekana i upropaštena. Radije se suzdržite i umjereno premažite pizzu.

Pizza ispod peke

Kao ostale sastojke koristim Zdenka gaudu, svježu vratinu (šunku), slaninu, slatke feferone, masline, kukuruz šećerac. Gljive općenito izbjegavam jer ne vjerujem u njihovu kvalitetu. Nemojte upadati u zamku i nastojati da pizza bude što bogatija te trpati sve i svašta. Važno je osjetiti mjeru i umjereno opteretiti pizzu sastojcima. Takav stav daje najuspjelije pizze. Pizzu dodatno pospite origano i paprom.

Pizza ispod peke

Prije svega naložite vatru da se šamot i peka dobro ugriju. Za to će vam trebati sigurno koji sat vremena. Tijesto za pizzu izvaljajte na nekoliko masnih papira. Rubove koji prelaze vaš promjer, zarolajte i izradite lijepi rub. Rub obavezno premažite uljem. Obrežite višak masnog papira po krugu. Dok vatra gori složite umak i sve ostale sastojke na pizzu.

Pizza ispod peke

Kada splasne vatra, poklopite pizzu pekom. Rubovi moraju biti blizu ruba zvona kako bi se dobila fina, zapečena korica. Pizza ispod peke se peče između 10 - 12 minuta. Pažljivo mjerite minute jer sve lako zagori.

Pizza ispod peke


Brzo vadite van dok je topla,  hrskava i sočna. Mirisi koji se razvijaju prilikom pečenja su neodoljivi, a okus neviđen!

 

Sastojci

  • Zdenka gaudu, svježu vratinu (šunku), slaninu, slatke feferone, masline, kukuruz šećerac
  • tijesto - 500 g polubijelog brašna, žličica soli, 2 žlice šećera, 1,5 žličica suhog kvasca, topla voda
  • sol, papar, origano

Piše: Sunčica P.