janjetina ispod peke

Janjetina ispod peke

Ova janjetina se desila kao božićni poklon. Vjerojatno ne bih nikad kupila takvo meso, jednim dijelom zbog previsoke cijene, a drugim dijelom jer većina obitelji ne može prihvatiti ovakvu promjenu menija. Janjetina je specifično meso i na taj okus se treba prilagoditi. Oni koji nisu navikli na takvo meso, teško ga prihvaćaju. Kako je ova janjetina došla kao poklon, moralo se prihvatiti. Poklon je došao u obliku cijele male životinje težine 4,5 kg. 

 

Meso ove životinje je bilo nježno i apsolutno bez mirisa. Kada kupite piletinu, ta piletina ima intenzivniji miris nego ova janjetina. Miris je bio apsolutno ništa. Vidjelo se da je potpuno svježe i da se radi o pravoj deliciji. Što drugo napraviti nego janjetinu ispod peke!

janjetina ispod peke

Kako se radilo o specifičnoj vrsti mesa, odlučila sam obavezno marinirati meso. Dan ranije sam nasjekla manje komade i začinila solju, paprom, mješavinom domaćeg usoljenog povrća, ružmarinom i majčinom dušicom. Ružmarin je jako bitan začin kod janjetine jer prikriva ako janjetina ima miris. Ružmarin je uvijek zelen i dostupan pa nije bilo teško sitno nasjeckati iglice od par grančica ružmarina. Uglavnom, na ružmarinu nemojte štedjeti. Malo sam sve nauljila i pustila da odstoji preko noći.

janjetina ispod peke

Meso janjetine je izrazito nježno pa sam ga postavila u sendvič između narezanih krumpira i mrkve. Narezane krumpire i mrkvu sam stavila na dno posude. Zatim sam poslagala komade mesa i prekrila ostatkom krumpira i mrkve. Tako sam se osigurala da meso ne zagori niti odozdo, niti odozgo. Kod peke je opasnije ovo odozgo jer se glavnina žara nalazi na zvonu peke. Nakon što se peklo sat i pol, peku treba otvoriti, zaliti bijelim vinom i malo promiješati kako bi svi dijelovi mesa malo dobili boju. Nakon toga pustiti da se peče još kojih 45 minuta. 

janjetina ispod peke

Svi smo očekivali i bili znatiželjni što će ispasti. Ispala je neviđena delicija! Ne moram opisivati koliko je meso bilo mekano i sočno. Mirisalo je po mirisnim travama i okusi su se savršeno stopili. Zaboravila sam slikati sliku netom nakon što je meso izvađeno ispod peke. U tom stanju transa nije ni čudo što sam zaboravila! Već je stanje u tepsiji bilo poprilično probrano kada je okinuta ova zadnja slika. Ostat će u sjećanju jedan savršen gurmanski doživljaj!

Sastojci

  • 4 - 5 kg mlade janjetine
  • 3 - 4 kg krumpira
  • 1/2 kg mrkve
  • sol, papar, usoljeno povrće, ružmarin, majčina dušica
  • ulje

Piše: Sunčica P.