Hobotnica ispod peke

Ovo nije fotografija iz neke dalmatinske konobe, već iz Zagreba! Hobotnica pripremljena ispod peke, ali zagrebačke peke. Ipak je Zagreb naš najveći dalmatinski grad. 

Kada baš odlučite spremati hobotnicu i počastiti goste, onda ih baš nema za kupiti. Inače ih često vidim po ribarnici pogotovo zato što se jednostavno čuvaju zaleđene. Ove godne sam jedva uspjela nabaviti jadransku hobotnicu. Većina ribarnica nisu ih imale jer je, kako kažu, godina slaba za hobotnice i jednostavno ih nema.

hobotnica ispod peke

Hobotnicu treba nabaviti upravo zaleđenu jer je inače u pripremi pretvrda. Problem hobotnice je što ima previše tekućine u sebi. Neki to rješavaju prethodnim kuhanjem. Prethodno kuhanje možete slobodno izbaciti jer to samo komplicira cijeli postupak. Bitno je samo da tokom pečenja izvučete suvišnu tekućinu kao bi se hobotnica mogla zapeći.

Sastojci

  • hobotnice 2 kg
  • 2 kg krumpira
  • 4 - 5 glavica luka
  • 3 - 4 režnja češnjaka
  • 3 mrkve
  • 2 crvene paprike
  • 2 rajčice
  • maslinovo ulje
  • sol, par grančica ružmarina
  • 2 dl bijelog vina

Zaleđena hobotnica je obično očišćena pa je postupak još jednostavniji. Hobotnicu samo operete i stavite u peku. Za početak hobotnica ide na dno peke, a povrće se stavlja na nju. Krumpir, luk, mrkvu režete na pola, a papriku i rajčicu na manje komade. Dobro začinite maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom. Stavite za početak samo prstohvat krupne soli jer hobotnica sadži more i sama po sebi daje slanoću.

U peki pecite sat vremena. Otvorite peku i izlijte višak tekućine. Hobotnicu sada stavite gore, na povrće. Dodajte bijelo vino i pecite još pola sata. Neopisiv je doživljaj kad hobotnicu na kraju izvadite iz peke. Meso je mekano i bijelo, pa još u kombinaciji sa svim tim okusima povrća iz peke, predivno!!!

 

Tekućina koju ste izvukli kao višak definitivno nije za baciti. To je mješavina maslinova ulja, mirodija i tekućine iz hobotnice. Idući dan možete imati predivan rižoto za ručak!

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (6 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/14