Livadna broćika

lat. Galium mollugo

 

Nazivi: obična broćika, divlji broć, črni maj, mekušica, bročac, bjelovka

 

Latinski dio naziva Galium potječe od grčke riječi za mlijeko. Neke druge broćike su se koristile za sirenje mlijeka.

broćika

Ljekovitost  

Posebno se ističe ljekovitost i djelotvornost svježeg soka broćike na koži. Upotrebljava se za liječenje raznih infekcija rana i ozljeda kože, tvrdokornih čireva, gnojnih kožnih čireva i čirića, lišajeva, ekcema, kontaktnog dermatitisa, alergijskih osipa, psorijaze, seboreje, abrazija, guba, opeklina, novotvorina na koži, kvržica (zaustavlja rast), karcinoma kože, upalnih stanja.

 

Broćika  je dobar diuretik te uporabom čaja od cijele biljke liječimo bolesti respiratornih organa (bronhitis), bolesti kože (iritacije, infekcije, opekline, psorijazu, limfatičku adenopatiju, kontaktni dermatitis), bolesti crijeva (za pražnjenje crijeva – laksativ), bolesti jetre (detoksikacija), vodene bolesti, bolesti bubrega i mjehura (infekcije mokraćnih organa i mokraćnih puteva, cistitis, nefritis, pečenje pri mokrenju, groznica kao posljedica infekcije, pijesak), prevelike debljine, pretilosti, bolesti limfe (kao tonik za limfni sustav, otečenih žlijezda, limphadenitis, tonsilitis, adenoiditis), bolesti žlijezda (angina, guše), karcinoma (vanjskog i unutarnjeg), upalnih stanja (usne šupljine, jezika, grla, sluznice želuca, crijeva, pluća, dišnih puteva), ženskih bolesti (tegobe s maternicom), nesanice i blage neuroze.

Broćika se slaže s bijelim sljezom za lječenje upale mjehura – cistitisa, s nevenom i ehinaceom kod bolesti limfe, sa stolisnikom i čičkom kod bolesti kože.

Kontraindikacije za njezinu primjenu nisu poznate.

 

Upotreba

Jestivi su vrlo mladi, mekani izdanci u rano proljeće, krajem zime. Proljetne mlade izdanke broćike, nakon kuhanja 10-15 minuta, pripremamo kao špinat ili rabimo za miješane salate te kao dodatak proljetnim juhama od samoniklog jestivog bilja.

 

Čaj

Za liječenje određene bolesti savjetuje se koristiti broćiku kao čaj i oblog za unutarnju i vanjsku uporabu. Uz ostala ljekovita svojstva, ovaj čaj na kožu djeluje smirujuće kao i čaj od kamilice. On je također i antibakterijski pa će pomoći kod akni i potkožnih prišteva. Čaj se može piti, ali ako ga želite dobro iskoristiti za zdravlje svoje kože, možete se umivati u njemu ili raditi kupke.

 

Krema za kožu

Za kožna oboljenja najbolje bi bilo usitniti biljku u mužaru, dodati kokosovog ulja ili neke druge masnoće te time mazati rane, kraste, osipe. Ova mješavina odlična je i protiv seboreje i peruti. Jedan takav recept za mast od broćike pročitajte ovdje.

broćika

Piše: Sunčica P.