Mast od broćike

Biljka broćika je posebna po utjecaju na zdravlje kože. U rano proljeće kreću mladi izdanci ove biljke i tada su njeni sokovi najjači i najdjelotvorniji. Upravo je sok ove biljke posebno ljekovit i djelotvoran. Ova biljka se upotrebljava se za liječenje raznih infekcija rana i ozljeda kože, tvrdokornih čireva, gnojnih kožnih čireva i čirića, lišajeva, ekcema, kontaktnog dermatitisa, alergijskih osipa, psorijaze, seboreje, abrazija, guba, opeklina, novotvorina na koži, kvržica (zaustavlja rast), karcinoma kože, upalnih stanja. Sve ovoj biljci i kako je prepoznati vidi u ovom članku.

 

Ovaj pripravak je gušće strukture i koncentriran je sastojcima biljke pa je zato i naziv "mast". Izrazito je ljekovit za sve kožne probleme. Lako se i brzo izrađuje. Jedino što trebate je pristup ovoj biljci u rano proljeće. Zapuštene livade su mjesta gdje se ova biljka jednostavno nalazi. Trebat će vam jedan stručak mladih izbojaka.

Maslac od broćike

Ova mast nije samo za problematična stanja, ja je koristim kao i svaku drugu kremu za lice tijelo, za sve. Ima nježnu, svijetlo zelenu boju i koža ju obožava. Uhvatim sebe da je svaki čas koristim. Ostavlja kožu lica i tijela vlažnom i mekom. 

Sastojci

  • 1 stručak mladih izbojaka
  • 100 ml kokosovog ulja
  • 7 g pčelinjeg voska
  • 20 kapi eteričnog ulja lavande

Priprema

Maslac od broćike

Oprati stabljike broćike i grubo ih narezati kako bi se lakše obradile u blenderu.

Maslac od broćike

U blender staviti biljku i kokosovo ulje. Kokosovo ulje treba biti sobne temperature kako bi se moglo miješati. Vrtiti blender dok se ne dobije gusta kaša. Kašu staviti u zdjelu s vrućom vodom kako bi se kokosovo ulje otopilo u tekuće stanje. Ovo topljenje će omogućiti da se biljka može procijediti.

Maslac od broćike

Dobro procijediti smjesu. Tim postupkom ćete iscijediti ljekoviti sok ove biljke zajedno s kokosovim uljem koje pri tome spriječiti oksidaciju. Nekoliko puta profiltrirati sadržaj kroz cjediljku kako bi se dobio što čišći sadržaj. 

Maslac od broćike

Krajnji sadržaj zagrijati i u njemu otopiti granule voska i na kraju dodati eterično ulje lavande. Dobro promiješati (mikserom za kapučino) kako bi se vodena faza (sok broćike) i kokosovo ulje pomiješali. Vosak tu služi kao prirodni emulgator koji će bolje povezati ulje i tekući dio. Preliti u prikladne posudice.

Maslac od broćike

Piše: Sunčica P.