lišće u jesen Listopad

Ukrasni vrt

Uredite gredice s ljetnim cvijećem, nakon prvog mraza sav biljni materijal stavite na kompost. Uvenule trajnice režite iznad zemlje, tlo rahlite vilama i uklonite korov. Lišće ispod drveća je dobro ostaviti jer tako stvara prirodni prekrivač za tlo. Lukovice cvijeća sadite u zemlju a u ovo vrijeme se isto može saditi i crnogorično drveće. Nakon opadanja lišća vrijeme je za sadnju listopadnog drveća.

Travnjak je potrebno kratko kositi i pograbljati. Iz zemlje se vade gladiole i dalije, stavite ih u prostoriju gdje će prezimiti.

Povrtnjak

Očistite od korova špinat, matovilac i zimsku zelenu salatu glavaticu, kao i mladi luk. Tlo je potrebno lagano rahliti. Trajno začinsko bilje i starije biljke rabarbare razdvojite te ponovno sadite. Vrste povrća koje su za skladištenje kao što je mrkva, rotkva, celer, cikla, kupusnjače ne berite prije kraja listopada i tek ih onda spremite za zimu. Pojavu prvih mrazeva dobro će podnijeti. Kasno povrće berite kad je suho vrijeme te ga onda spremite.

Voćnjak

Kasne sorte ne berite prerano jer im prija svaki sunčani dan dok su još na drvetu. Beru se kada se plodovi lako skidaju sa stabla skupa s peteljkom, odnosno kad počnu sami padati. Mrazne noći do -3°C dobro podnose, bez većih šteta. Smrznuto voće ne dirajte. Kasnije sorte krušaka ostavite do kraja mjeseca na stablu. Od kraja listopada vrijeme je za sadnju voćki i grmlja bobičastog voća.

Sjetva, sadnja i berba

Berba: mrkva, peršin, cikla, špinat, kasni kupus,, kasni kelj, kelj pupčar, kasna cvjetača, brokula, celer, korabica kasna, rotkvica, salata, radič, patlidžan, endivija, blitva

Sijanje na gredice: špinat

Sadnja: salata zimska, luk, kelj, blitva

02.09.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.75 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/17