Liker od oraha

orahovac

Liker od oraha izrađujem s rumom i zato ovaj liker ima poseban doživljaj i aromu. Recept sam dobila od tete i sto puta smo kod nje degustirali ovaj izuzetan liker. Ovaj recept zaslužujue biti zapisan i zapamćen!

 

Kažu da zelene orahe treba koristiti do Blagdana Sv Ante ( 13.06 ) jer su tada najbolji i najljekovitiji...Bitno je da se još ne razvije ona tvrda drvenasta opna.

Sastojci

  • 20 - 30 mladih oraha
  • 1 kg šećera
  • 2 l ruma ili domaće rakije
  • korice limuna, vanilija

Zelene orahe opere i razrežete na četvrtine. Stavite u veliku bocu i savki red oraha zaspete šećerom i koricama limuna. Držite 2 mjeseca na suncu. Povremeno promiješajte Nakon tog vremena, kada orasi puste sok, procijedite i pomiješajte s  minimalno 2 litre ruma.

 

Liker od zelenih oraha prije posluživanja blago promućkajte da se podigne ljekoviti talog. Služite kao aperitiv ohladđeno, u čašicama sa dodatkom malo leda i kriškom limuna.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 2.0 (1 glas(a)/ova)ja to radim slično samo s rakijom, uzmem dvadesetak oraha, pola kg šećera, par zrna kave, jedna limum, litru rakije, štapić cimeta... i bude odlično

razumijem Rajna, radila sam u onoj velikoj staklenci u kojoj se šećere višnje i slično. To je onaj najveći format staklenke u kojoj npr. kupujete krastavce. Na žalost, od tete nikad nisam dobila točne mjere, a tete više nema. Stavite red oraha, pa malo zaspite šećerom i tako redom dok ne potrošite orahe. Bitno je da među orasima ima šećera. Vjerojatno se prije tako i radilo. Nitko nije mjerio baš točne količine...

Slika boce je prerezana, da li je od litra pa puna boca? Oprostite na ljubopitljivosti, ali želela bih da napravim ovaj liker, ali ne bih da bacam sastojke i trud.

Koliko oraha i šečera? Bez tih podataka recept je neupotrebljiv, zar ne?

nije ni meni pisalo u receptu ali sam napravila na način da sam bocu kakva je na slici zasula sa jedno dvije čaše šećera. Ispalo je zbilja odlično!

ništa ne piše koliko oraha i koliko šećera

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/3