Kruh koji će vam promijeniti život

Sigurno tražite način da što više izbacite bijeli kruh iz svog jelovnika. Ovaj recept će vam promijeniti život u pogledu konzumacije kruha. Otkrit ćete novi okus kruha, najjednostavniju moguću pripremu i pristupačne sastojke. Prava senzacija u receptima kruha.

kruh od sjemenki

Kruh je sasvim bez bilo kakvog brašna, samo sjemenke. Bezglutenski je pa čak i veganski. Ne moram objašnjavati koliko je zdrav, prepun nutrijenata od vlakana do zdravih masnoća iz cjelovitih zrna. Dugo traje, ukusan je i odlična podloga za namaze, povrće, šunke, sireve. Sigurno se pitate kako se sve sjemenke drže skupa i što ih povezuje. Psilium je taj čarobni sastojak koji sve povezuje i zbog kojeg ovaj recept ne mora sadržavati nijedno brašno. Postoji psilium u obliku ljuskica ili praha. Za ovaj recept je svejedno u kojem obliku ga upotrebljavate. Ako koristite ljuskice stavite 4 žlice, a ako koristite prah stavite  3 žlice.

 

Glavna osobina psiliuma je da na sebe navlači i veže vodu. Vezivanjem vode volumen se povećava i do 15 puta.  Psilium je sjemenka i ovojnica biljaka Plantago psyllium i Plantago indica iz vrste trpuca čije su sjemenke pune polisaharidnih sluzi. Psilium sadrži netopiva i topiva vlakna. Netopiva vlakna čiste crijeva od starog fekalnog otpada,  toksina, kolesterola, viška masnoća. Topiva vlakna imaju posve drugu ulogu. Ona se brinu da sve funkcionira kako treba. Nastoje stvoriti dobru zaštitu protiv raka i koronarnih bolesti, promoviraju rast dobrih bakterija, bave se izgradnjom zdrave crijevne flore i reguliranjem probave.

 

Druga izvrsna stvar kod ovog recepta je najjednostavnija moguća priprema. Kada radite kruh, uvijek koristite nekoliko zdjela, tepsiju, a brašno leti na sve strane. Sve u svemu uvijek bude nered i uvijek imate puno čišćenja i suđa. Za ovaj recept vam treba samo jedan silikonski kalup i silikonska žlica. Sve se radi unutar silikonskog kalupa: i miješanje tijesta i pečenje. Napokon recept koji je racionalan sa suđem!

kruh od sjemenki

Kod klasične izrade kruha uvijek nešto čekate, pa mijesite, pa opet čekate. Ne smijete zakasniti u tim koracima jer se tijesto upropasti. Uvijek računate vrijeme i rob ste izrade kruha.  U ovom receptu nema toga. Kada izmiješate sastojke, ostavite tijesto sa strane barem 2 sata. Možete ostaviti preko noći, a možete i pričekati još cijeli dan. Uopće nije bitno! Ne morate žuriti i niste rob ovom kruhu.

 

Sastojci ovog recepta također su vrlo promjenjivi. Ako nemate lješnjake, koristite bademe. Ako nemate javorov sirup, koristite med. Ako nemate kokosovo ulje, koristite maslac. Uopće nema problema! Ako ne volite neke od sjemenki koje idu u recept, slobodno ih zamijenite sa sjemenkama koje volite. Varijacije su bezbrojne. Bitno je samo da slijedite količine sastojaka i zamjenjujete ih s istom količinom sličnih sastojaka. Recept je idealan za varijacije.

 

Sastojci

  • 135 g sjemenki suncokreta
  • 90 g sjemenki lana
  • 65 g lješnjaka ili badema
  • 145 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 4 žlice psilium ljuskica ( ili 3 žlice psilium praha )
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 3 žlice otopljenog kokosovog ulja ( ili ghee-ja )
  • 350 ml vode

Priprema

kruh od sjemenki postupak

Od kuhinjskog pribora trebate silikonski kalup, silikonsku žlicu za miješanje, dozu za mjerenje tekućine. U dozi za mjerenje tekućine otopite kokosovo ulje, dodajte javorov sirup i dolijte 350 ml vode. Sve tekuće sastojke dobro promiješate u dozi.

kruh od sjemenki postupak

U silikonski kalup dodajete sve suhe sastojke i dobro ih promiješajte. Kalup ne mora biti silikonski i dobro će poslužiti obični. Kod silikonskog je lakše preokrenuti kruh i odlijepiti stijenke. 

kruh od sjemenki postupak

Sjedinite tekuće i suhe sastojke te dobro promiješajte. Ako vam se čini da fali tekućeg dijela, slobodno dodajte koju žlicu vode. Smjesa će miješanjem sve više upijati tekućinu. Točnije, psilium će upijati tekućinu i bubriti. Smjesu lijepo zagladite i ostavite stajati najmanje 2 sata. Možete ostaviti preko noći pa i duže. Rubovi će se nakon tog vremena sami odvojiti, štruca će postati kompaktna i zadržat će oblik kalupa.

 

Nakon tog vremena stavite peći na 180 °C na 20 minuta. Zatim izvadite štrucu iz kalupa i stavite je na masni papir, direktno na rešetku. Pecite još 30 - 40 minuta.

Štrucu smijete rezati tek kad se potpuno ohladi. Gornja korica je hrskava i ukusna. Kruh je ukusan koliko i lijep. Barem jednom tjedno napravim ovaj kruh. Ovaj kruh ne možete puno pojesti pa se manje i troši. Naravno da ga ne možete puno pojesti kad nije isprazan i napuhan kao kupovni bijeli kruhovi. Mala šnitica je dovoljna da vas zasiti i zaokruži obrok. Postepeno ćete se naviknuti na ovaj okus i kada se vratite na bijeli kruh, pitat ćete se kako ste uopće mogli konzumirati takvo nešto. Bitno je prekinuti ovisnost o bijelom kruhu i to će vam otvoriti mogućnost da zavolite i uživate u zdravijim i prirodnijim namirnicama.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.47 (17 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/10