Klasični džem od šljiva
Na ovaj način sam najčešće radila džem. Šljive operete, očistite koštice, režete na četvrtine i odmah bacate u zdjelu gdje se blago kuhaju. Količinu šećera prilagodite slatkoći šljiva. Po meni, šljivama zaista ne treba puno šećera. Šećer će dobro djelovati, jer će zajedno s pektinom iz šljiva zgusnuti džem. Pektin je prirodni zgušnjivač kojim šljive zaista obiluju. Ne trebate kupovati želin i slično. Uvijek se trudim da su džemovi što prirodniji, a okus želina mi pokvari okus džema. Kuham toliko da džem dobro prokuha, ali ne pretjerujem. Otprilike kuhanje traje pola sata. Na kraju dodam cimet, klinčić u prahu i rum. Pretočim u zagrijane teglice. Teglice zatvorim i okrenem naopačke da se istisne zrak. Pustim da se hlade i spremam na hladno i tamno mjesto.
Sastojci
- 4 - 5 kg šljiva
- 500 - 1000 g šećera
- 1 žlica cimeta u prahu
- 1/2 žlice klinčića u prahu
- 1-2 dl ruma
Nisam pobornik pekmeza i dugog nakuhavanja šljiva da bi se dobio onaj gusti, tamni pekmez. Jednostavno to ne radim, niti smatram vrijednim truda. Volim da je voće pretočeno u tegle što vjernije prirodnom obliku i obrađujem ga samo koliko je nužno da bi duže stajalo.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)
-
recepti-sljive
Najdraže jesensko jelo su mi knedle sa šljivama. Baš one klasične od krumpira, domaće izrade.
07.10.2019.