Kako omekšati meso

omekšavanje mesa

Kada kupujete današnje meso često ćete se suočiti s činjenicom da je meso tvrdo i krto. Takve odlike ima meso starije životinje i općenito meso lošije kvalitete i lošije pozicije. Najčešće takav slučaj imate kada kupujete junetinu. Situaciju možete nešto popraviti omekšavanjem mesa po sljedećem receptu. Naglašavam da ne postoji recept kojim bi popravili kvalitetu mesa. Loše meso je naprosto loša namirnica. Ovim načinom možete omekšati pretvrdo meso i omogućiti da se ipak lakše pojede.

 

Ovakav recept često primjenjuju u kineskim restoranima i obično se odnosi na meso junetine. Probala sam jela kineskih restorana i dugo mi je trebalo dok sam otkrila kako njihova junetina može biti tako mekana. Na ovaj način i meso lošije kvalitete postaje ukusnije i izgleda kao da ste upotrijebili meso s pozicije odreska, a zapravo se radi o puno žilavijim pozicijama mesa. Kinezi su zaista specijalisti kako iz neke namirnice izvući maksimum i njihov način pripreme treba biti uzor po mnogo čemu.

Sastojci za mjeru od 1/2 kg mesa

  • 1 mala žličica soda bikarbone
  • 1 dl vode

Meso je najbolje isjeći na male i tanke komade. Otopite sodu bikarbonu u vodi. Voda je u ovom postupku također bitna komponenta, jer meso apsorbira tu vodu i postaje mekano. Otopinu dobro umiješate u meso. Meso držite u hladnjaku najmanje 4 sata. U slučaju tvrde junetine mislim da to može biti i duže. Kada ste spremni pripraviti meso, isperete sodu bikarbonu koristeći cjedilo. Ako ne isperete sodu, zrnca će se vidjeti na mesu, a to nikako nije poželjno. Neki sodom premazuju cijele, velike komade mesa, međutim nisam sigurna koliko je ta metoda učinkovita. Nakon namakanja u sodi, Kinezi obično još dodatno mariniraju meso.

Meso koje dobijete nakon ovakvog postupka ima pomalo spužvastu i mekanu konzistenciju. Idealno je za sva kineska jela koja se temelje na malim komadima mesa, ali i za domaće tradicionalne gulaše i slično.

Piše: Sunčica P.