Grašak čušpajz

Grašak čušpajz ili grašak varivo, svejedno. Navikla sam ga zvati čušpajz pa je i takav naslov. Ovo jelo je jednostavno i brzo gotovo te zaslužuje biti među jelima koja često vrtite u meniju. Kolegica na poslu često kuha ovo jelo pa sam tako i ja počela. Grašak mi nikad nije bio posebno ukusan, ali pripremljen po ovom receptu mi je fin. Važno je slijediti nekoliko pravila da bi bilo ukusno.

 

Kao prvo pravilo, važno je staviti dosta mrkve, gotovo istu količinu kao i graška. Umjesto običnog mesa, bolje je staviti dimljeno meso ili kobasice. Dimljene namirnice daju fini okus ovom jelu, bez njih bi okus bio sterilan. Najbolji rezultati su sa sezonskim, mladim graškom, ali i zaleđeni je sasvim odličan.

varivo poriluk ječam

Sastojci

  • 1 luk
  • 5 - 6 mrkvi
  • oko 1/2 kg graška
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • 1 žlica vegete
  • sol i papar
  • 400 g dimljene vratine
  • par žlica umaka od rajčice
  • 1 mala žličica gustina
  • noklice (2 jaja, sol i brašno)

Oprati grašak, narezati luk i mrkvu na kockice. Na malo masnoće dinstati luk pa dodati mrkvu i grašak. Dinstati 5 do 10 minuta. Za to vrijeme narezati dimljeno meso na krupne komade. Kada povrće opusti, dodati začine: sol, papar, vegetu, crvenu papriku. Dodati dimljeno meso i podliti s manjom količinom vode da sve bude dobro potopljeno. Sve skupa kuhati pola sata na blagoj vatri. U međuvremenu zamiješati noklice i ukuhati ih u varivo. Pred kraj kuhanja dodati malo umaka od rajčice u koji ste umutili žličicu gustina. Cijelo jelo je gotovo za otprilike sat vremena. Provjeriti okuse i poslužiti.

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 19.1213/18