Gon bao piletina

Kineska kuhinja je poznata kao iznimno zdrava kuhinja, a Kinezi su poznati po dugovječnosti. Karakteristika kineske kuhinje je kratka termička obrada povrća i mesa. Povrće i meso se prži kratko i na jakoj vatri. Povrće ispadne gotovo polu sirovo i to je iznimno zdrava karakteristika kineske kuhinje. Meso koje se koristi mora biti čisto mišićno meso, izrezano na tanke trakice. Začini su posebna priča. Cijelo jelo je odlična ravnoteža povrća i mesa. Postupak izrade kineskih jela je također specifičan i treba ga poznavati i shvatiti. Više o postupcima u kineskoj kuhinji pročitajte ovdje.

gombao piletina

Gon bao je odličan recept karakterističan po dodatku kikirikija. Obično koristim sirovi kikiriki, ali može i prženi.

Sastojci

Umak
  • 2 žlice soja sosa
  • 2 žlice rižinog octa
  • 2 žlice vode
  • 1 žlica gustina
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica čili umaka
  • 1 žličica začina za wok (češnjak, đumbir, čili, korijander, kurkuma, cimet)
 
Ostalo
  • 1 veće bijelo meso
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica gustina
  • 300 g povrća (paprike, luk, mrkva....)
  • 100 g kikirikija
  • 1 dl kikiriki ili soja ulja

Priprema

  1. Meso operite i skinite kožicu i kosti. Režite ga na rezance tako da rez na mesu bude poprečan (okomito na mesna vlakna). Pospite meso sa dvije žlice soja sosa i žlicom gustina. Sve dobro promiješajte i ostavite da stoji sat vremena.
  2. Za to vrijeme napravite umak od navedenih sastojaka. Zamiješajte ih u čaši i stavite sa strane.
  3. U voku zagrijte 2 čaše ulja i pržite meso oko 3 minute. Čim se meso malo zarumeni, vadite ga van. Izlijte višak ulja tako da ostane samo jedna žlica ulja u voku. Na tom ulju popržite pripremljeno povrće oko 3 minute. U povrće umiješajte meso i zalijte s pripremljenim umakom. Dodajte kikiriki i čim se sve dobro promiješa, jelo je gotovo.

gombao piletina

Piše: Sunčica P.