Kineska jela

kineska jela

Kineska kuhinja je poznata kao iznimno zdrava kuhinja, a Kinezi su poznati po dugovječnosti. Karakteristika kineske kuhinje je kratka termička obrada povrća i mesa. Povrće i meso se prži kratko i na jakoj vatri. Povrće ispadne gotovo polu sirovo i to je  iznimno zdrava karakteristika kineske kuhinje. Meso koje se koristi mora biti čisto mišićno meso, izrezano na tanke trakice. Začini su posebna priča. Cijelo jelo je odlična ravnoteža povrća i mesa. Postupak izrade kineskih jela je također specifičan i treba ga poznavati i shvatiti.

Wok

Za početak trebate nabaviti kvalitetan wok. U ovom članku možete pročitati o mojim iskustvima sa wokom. Za uspjeh kineskih jela izuzetno je važno imati pravu wok posudu. Bez kvalitetnog woka i jake vatre nećete moći pripremiti kineska jela. Način pripreme jela na kakav ste naviknuli na ovim prostorima možete zaboraviti. U kineskim jelima nema dinstanja, nakuhavanja i slično...Sve se odvija naglo, kratko i brzo.

 

Za pečenje u woku koristite kikiriki ulje ili sojino. Ova ulja bolje podnose velika zagrijavanja u odnosu na suncokretovo.

Priprema mesa

meso u kineskim jelima

Iako je sam postupak termičke obrade jako kratak, postupak pripreme samih namirnica je vrlo dug. Pogotovo je dugotrajna priprema mesa. Meso koje koristite u kineskim jelima su sasvim čiste pozicije, bez masnoća i žilica. Obično dolaze u obzir meso buta i ramsteka. Svaku masnoću ili vezivno tkivo treba odstraniti prije rezanja. Tek kada imate sasvim čisti komad mesa, možete početi s rezanjem. Režete najprije tanke šnite, a potom te šnite na manje trake. Važno je da prilikom rezanja uočite smjer mesnih vlakana i da rez bude poprečno na smjer mesnih vlakana. Takvim rezanjem meso će biti mekše.

 

Mariniranje je suština. Obično u marinadu idu čili umak, soja umak, sol, soda bikarbona, gustin. Soda bikarbona izrazito učinkovito omekšava mesna vlakna. Marinirati treba najmanje 1 dan. Recept za mariniranje junetine, svinjetine, piletine je ovdje.

Umaci i začini

umaci za wok

Kada se odlučite za kineska jela, onda morate nabaviti i određene umake. Najvažnije je da nabavite mješavinu čilija i češnjaka, soja umak, gustin. To su osnovne namirnice bez kojih ne možete raditi kineska jela. Ostale stvari koje možete nabaviti su: umak od kamenica, sezamovo ulje, kikiriki ulje, biljni začini za wok...

Kineska kuhinja je ustvari "siromašna kuhinja". Kao da je cijelo vrijeme prisutna težnja da se "iz malo namirnica napravi puno". Posvećuje se velika pažnja balansu između mesa i povrća. Upravo taj balans je izuzetno zdrav za ljudski organizam. Meso se priređuje sa velikom pažnjom: čišćenje, mariniranje, precizno rezanje. Vrlo je malo kuhinja koje toliko poštuju hranu i imaju tako razrađen pristup namirnicama. Kineska kuhinja dopušta varijacije na svoje recepte. Izbor povrća nije striktan i kako je to "siromašna kuhinja", dopušteno je dodavati povrće po ukusu i mogućnosti. Reklo bi se: "stavite povrće koje imate".  Pazite jedino na omjer između mesa i povrća koji je otprilike 50%. Da bi jela ispala uspješna i ukusna, trebate slijediti nekoliko glavnih odrednica i pravila kineske kuhinje.

Piše: Sunčica P.